Σήμερα συνάντηση για την πλήρη άρση των capital controls

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να συζητηθούν σήμερα Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και θα εξεταστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

Πρόκειται για περιορισμούς που αφορούν κυρίως στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, δηλ. τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Πρόκειται για το βασικότερο οχυρό των capital controls που δεν έχει πέσει ακόμα και οποιαδήποτε σχετική κίνηση προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής που λειτουργεί στο ΥΠΟΙΚ και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

Αντιθέτως, υπάρχει η δυνατότητα επανεξαγωγής χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα έχουν διακινηθεί μέσω λογαριασμού τράπεζας του εξωτερικού.

Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση θα είναι οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα οι περιορισμοί, στον βαθμό που παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων για εξαγωγή χρημάτων για την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών διεκπεραιώνεται μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα ή τις επιτροπές που λειτουργούν εντός των τραπεζών, το σύστημα εξακολουθεί να "γεννά" γραφειοκρατία, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα αιτήματα των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό διεκπεραιώνονται από τα τραπεζικά καταστήματα, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ενώ αυτά που είναι έως και 1 εκατ. ευρώ διεκπεραιώνονται από τις επιτροπές που λειτουργούν στις τράπεζες.

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης