Πατρινό Καρναβάλι 2019: Πλούσιο το Σαββατοκύριακο σε δράσεις!

προγραμμα

Ένα πλούσιο διήμερο για μικρούς και μεγάλους επιφυλάσσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φεβρουαρίου, ένα μήνα ακριβώς πριν την κορύφωση της καρναβαλικής περιόδου. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε πλήρη εξέλιξη περιλαμβάνουν δυο περιφερειακές καρναβαλουπόλεις στο πλαίσιο του Καρναβαλιού των Μικρών, δράση του 54ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού με νέα «σοδειά» εικαστικών-καρναβαλικών έργων και ζακυνθινή θεατρική παράσταση που αναβιώνει τα ήθη αλλοτινών εποχών.

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 10.30 έως τις 14.00 σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο της Συνοικίας Μακρυγιάννη η δεύτερη περιφερειακή καρναβαλούπολη θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Στρατηγού Μακρυγιάννη στην ομώνυμη συνοικία προσφέροντας στιγμές ανεμελιάς, κεφιού και εστίες δημιουργίας από μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν:

-Υπαίθρια Παράσταση ακροβατικής-χορού-κλοουνερί- διαδραστικό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού «Ο Μαουρίσιο θέλει να πάει ψηλά» με τους Κρίτωνα Αναστασόπουλο (ακροβάτη, χορευτή, animateur) και τη Maja Zimmerlin (χορογράφο, χορεύτρια, μουσικό).

-Γαϊτανάκι από το Χορευτικό του Χρήστου Γιαννόπουλου

-Κατασκευή Μάσκας- Καπέλου

-Καρναβαλικά χτενίσματα, συμμετοχή από 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 12 έως τις 13.00 το ραντεβού του 54ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού με τίτλο «Μασκελακάρα» θα δοθεί στην Αγορά Αργύρη με τους κυνηγούς να προσκομίζουν στην Ομάδα του Παιχνιδιού τις μάσκες που τους είχαν δοθεί ως θέμα σακούλας το περασμένο Σάββατο στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Τα πληρώματα θα καταθέτουν τις μάσκες που θα έχουν στολίσει καρναβαλικά με ελεύθερο τρόπο, σύμφωνα με τη φαντασία, την έμπνευση, την ευρηματικότητα και την καλλιτεχνική τους φλέβα προσφέροντας ολοκληρωμένα πλέον εικαστικά-καρναβαλικά δημιουργήματα.

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στο Πάνθεον τη σκυτάλη θα πάρει η ζακυνθινή θεατρική παράσταση – ομιλία «Σκαρτσοφόλι» από τη θεατρική ομάδα Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου, που θα πραγματοποιηθεί  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζακυνθίων Πάτρας «Διονύσιος Σολωμός» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το «Σκαρτσόφλι» είναι μια παράσταση, που βασίζεται σε μια ευχάριστη, γεμάτη γλωσσικούς ιδιωματισμούς ηθογραφία των παλαιών εκείνων χρόνων, όπου τα ήθη αντικατόπτριζαν εποχές γνησιότητας και αυθεντικότητας. Το έργο γράφτηκε στις αρχές του 2018 από τον Νικόλαο Πέττα και είναι βασισμένο πάνω σε ένα πραγματικό σκαρτσοφόλι του έτους 1679 που έγραψαν για ένα γάμο εκείνης της εποχής στο χωριό Αναφωνήτρια Ζακύνθου και εντός του μοναστηρίου της Παναγίας της Αναφωνήτριας. Περιγράφει με τρόπο άλλοτε κωμικό και άλλοτε σοβαρό την κοινωνία εκείνης της εποχής στη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα την καταπίεση της γυναίκας εκείνων των χρόνων.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου από τις 10.30 έως τις 14.00 η τρίτη περιφερειακή καρναβαλούπολη, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό-αθλητικό σύλλογο Ιτεών, θα συναντήσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της στο Πάρκο Ιτεών στις Ιτιές. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν:

-Παράσταση από την ομάδα θεάτρου δρόμου X-Saltibagos, αποτελούμενη από έναν ξυλοπόδαρο και έναν ζογκλέρ, με ζογκλερικά, ταχυδακτυλουργικά, ακροβατικά και συμμετοχή του κοινού.

-Γαϊτανάκι από το Χορευτικό του Χρήστου Γιαννόπουλου

-Δράσεις με αφορμή το ιταλικό είδος θεάτρου Commedia dell΄ arte με εμψυχώτριες τη χορογράφο και θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Αγγελάτου και την ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Νικολέττα Κοτσινοπούλου.

-Κατασκευή Μάσκας- Καπέλου

-Καρναβαλικά χτενίσματα, συμμετοχή από 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας