Σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες η Μέι καθώς αδειάζει η κλεψύδρα του Brexit

Διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία με σκοπό να καθησυχάσει τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει το Brexit, τηρώντας την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και κρατώντας ανοιχτά τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ξεκινά σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Κατά την επίσκεψή της αναμένεται να συναντήσει ηγέτες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Σιν Φέιν. Ωστόσο, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) ‘Αρλεν Φόστερ επανέλαβε το αίτημα του κόμματός της να απομακρυνθεί το σχέδιο του backstop από την συμφωνία της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Στο κόμμα των Συντηρητικών υπάρχει σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Μέι θα καταφέρει κάτι καινούργιο, προτού απευθυνθεί και πάλι στο κοινοβούλιο, στις 13 Φεβρουαρίου, για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στο σχέδιό της για την διαδικασία της αποχώρησης.

Στο μεταξύ, η συμφωνία αποχώρησης θα αντιμετωπίσει και ένα επιπλέον πρόβλημα, εάν τελικά γίνουν πράξη τα σχέδια του αρχιτέκτονα της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής Ντέιβιντ Τρίμπλ να μηνύσει την κυβέρνηση για το θέμα του backstop.

Ο Τριμπλ – ήταν ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ όταν είχε υπογραφεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1998 για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία – δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την συμφωνία για την αποχώρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Όπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα για την συγκέντρωση χρημάτων από ιδιώτες δωρητές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Με Γιούνκερ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

Την Πέμπτη η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Γιούνκερ, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο Ε.Ε. και Βρετανία.

«Η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Περιμένουμε, περιμένουμε για μια ακόμη φορά να ακούσουμε τι έχει να μας πει η πρωθυπουργός».

Διαβάστε επίσης