ΗΠΑ: Γυναίκες θα περικυκλώνουν τον Τραμπ σε ομιλία του!

Η Νάνσι Πελόζι ακριβώς πίσω και σε ψηλότερη θέση από εκείνον. Γυναίκες μετανάστριες να κοιτούν από τον εξώστη της Βουλής. Μια μαύρη γυναίκα, η οποία έχασε σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη για κυβερνήτης της Τζόρτζια, εκφωνήτρια της ομιλίας της αντιπολίτευσης.

Η εικόνα της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων την οποία θα αντικρίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν θα εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη 5η Φεβρουαρίου θα είναι μια ζωντανή υπενθύμιση για τον ίδιο του αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών του 2018, όπου οι Δημοκρατικοί απέκτησαν την πλειοψηφία στην Βουλή και ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο.

Η Πελόζι θα καθίσει στην έδρα του προέδρου της Βουλής ακριβώς πάνω από το κεφάλι του μεγιστάνα προέδρου και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τραμπ θα βρίσκεται απέναντι από τους συγκεντρωμένους βουλευτές, υπουργούς, δικαστές Ανωτάτου Δικαστηρίου και διπλωμάτες.

Καθισμένες μπροστά του, ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών εκλεγμένες στην Βουλή, οι περισσότερες του Δημοκρατικού κόμματος και κάποιες ντυμένες στα λευκά να ξεχωρίζουν.

Και στον εξώστη;

Δύο πρώην εργαζόμενες στο κλαμπ γκολφ στο Νιου Τζέρσει του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου, μετανάστριες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον τρόπο με τον οποίο προσλάμβανε ο Αμερικανός πρόεδρος το προσωπικό του.

Και έπειτα, η Στέισι Άμπραμς, η οποία θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα εκφωνήσει την ομιλία της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Βουλής για την Κατάσταση της Ένωσης.

«Ελπίζω να κάνει καλή δουλειά. Την σέβομαι», δήλωσε την Πέμπτη ο Τραμπ για την Άμπραμς, η οποία έχασε για λίγους ψήφους την εκλογή της για κυβερνήτης της Τζόρτζια, από τον σύμμαχο του προέδρου, Μπράιαν Κεμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για μια ομιλία σε τόνο «ενότητας», ακόμη και αν έθεσε εκ νέου την απαίτησή του για το πολυπόθητο τείχος ως προϋπόθεση για συνέχιση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους έπειτα από τις 15 Φεβρουαρίου. Πριν τις δηλώσεις του την Πέμπτη στο Οβάλ Γραφείο, η Πελόζι αντέκρουσε εκ νέου την απαίτησή του και υποβάθμισε το ζήτημα εθνικής ασφαλείας που εγείρει ως πρωτεύον ο Τραμπ.

Μέλη του Κογκρέσου προσκαλούν εργαζομένους του ομοσπονδιακού κράτους που έμειναν επί 35 μέρες απλήρωτοι και φοβούνται για ένα νέο shutdown να παρακολουθήσουν την ομιλία της Τρίτης.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή εικόνα σχηματίζεται είναι νέοι βουλευτές τριγύρω του Αμερικανού προέδρου, εκλεγμένες στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων προκλητικών δηλώσεων του Τραμπ για τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, μεταξύ πολλών άλλων.

Δύο γυναίκες μετανάστριες θα βρίσκονται ανάμεσα στους προσκεκλημένους των βουλευτών και θα καθίσουν στον εξώστη πάνω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής.

Η μία εξ αυτών, η Βικτορίνα Μοράλες, η οποία εργάστηκε επί χρόνια σε ένα από τα γκολφ κλαμπ του Τραμπ στο Νιου Τζέρσει, ακόμη και αν γεννήθηκε στην Γουατεμάλα και ζούσε χωρίς άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Προσκεκλημένη της Δημοκρατικής βουλευτής Μπόνι Γουάτσον Κόλεμαν, η Μοράλες δήλωσε σε συνέντευξή της ότι τρέφει σεβασμό για τον πρόεδρο. Εντούτοις, δεν έχει κάποιο μήνυμα για αυτόν, ακούγοντας για χρόνια τον Τραμπ να αποκαλεί τους μετανάστες μια μάστιγα που κλέβουν τις δουλειές των Αμερικανών.

«Ξεχάστε το τείχος, σταματήστε να χωρίζετε οικογένειες και επικεντρωθείτε στην μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος», είπε σε συνέντευξή της στην ισπανική γλώσσα στο Associated Press.

Εκεί, στα θεωρεία της Βουλής την Τρίτη και μια άλλη γυναίκα που έπλενε τα ρούχα του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα προέδρου και έστρωνε το κρεβάτι του στο γκολφ κλαμπ του στο Μπεντμίνστερ.

Η 46χρονη Σάντρα Ντίαζ, υπήκοος της Κόστα Ρίκα, που εργάστηκε στο κλαμπ του Τραμπ από το 2010 έως το 2013, θα είναι εκεί έπειτα από πρόσκληση του Δημοκρατικού βουλευτή Τζίμι Γκόμεζ από την Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο γυναικών, Ανιμπάλ Ρομέρο.

Η Ντίαζ τόνισε στο AP τον περασμένο μήνα ότι προσλήφθηκε στο κλαμπ Τραμπ χωρίς να διαθέτει νόμιμα έγγραφα και οι υπεύθυνοι του κλαμπ το γνώριζαν. Η ίδια, νόμιμη κάτοικος στις ΗΠΑ πλέον, ανέφερε ότι απόφασισε να μιλήσει ανοιχτά καθώς ήταν εξαγριωμένη με τους χαρακτηρισμούς του Τραμπ για τους μετανάστες, που τους παρουσίαζε ως βίαιους.

Η Άμπραμς θα μιλήσει πριν και μετά τον Τραμπ. Η Δημοκρατική της Τζόρτζια που στηρίζεται από πολλούς Δημοκρατικούς για να θέσει υποψηφιότητα για γερουσιαστής το 2020, έχασε την ευκαιρία να γίνει η πρώτη αφροαμερικανική γυναίκα κυβερνήτης έπειτα από μια παρατεταμένη μάχη.

Την Κυριακή, η 45χρονη Δημοκρατική θα προωθήσει τα δικαιώματα ψήφου και αλλαγές στην εκλογική στην νομοθεσία σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Πολιτεία της πριν και μετά την μετάδοση του Super Bowl. Η πολιτική της οργάνωση Fair Fight, αγόρασε ραδιοφωνικό χρόνο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Τζόρτζια. Η Άμπραμς θα μιλήσει για ενσωμάτωση σε «μια περίοδο που το έθνος μας χρειάζεται να ακούσει από ηγέτες που μπορούν να ενώνουν υπό ένα κοινό σκοπό». 

Πηγές: ΑΠΕ, VoA

Διαβάστε επίσης