Στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή κρίνεται η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων

Το μείζον θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών των ενεργεία δημόσιων υπαλλήλων θα εξετάσει την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία έφθασε το ζήτημα, μετά την παραπομπή του από το ΣΤ τμήμα.

Σε αυτό, οι δικαστικοί υπάλληλοι που προσέφυγαν, έχοντας κατακτήσει ήδη μία νίκη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, απέσπασαν μία θετική για αυτούς απόφαση, αφού οι δικαστές του ΣΤ τμήματος του δικαστηρίου, είχαν την γνώμη ότι οι επίμαχες περικοπές, είναι αντισυνταγματικές.

Με όπλο την απόφαση της Ολομέλειας του 2015, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/12 για τις περικοπές των συνταξιούχων, και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, ευελπιστούν στην ίδια κρίση, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τους αντίκειται στο Σύνταγμα. 

Ήδη, το ΣΤ τμήμα, σε μείζονα σύνθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων". 

Και μάλιστα τονίζουν ότι με αυτές τις διατάξεις δεν επήλθε μόνο μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών, την ώρα τα επιδόματα εορτών και αδείας «συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός».

Στην ίδια ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου θα συζητηθεί και το θέμα της παύσης του Μουφτή, της Ξάνθης, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας. 

Ο Μουφτής υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία.



 

Διαβάστε επίσης