Τσίπρας: Θα ζητήσω από τον Ερντογάν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, άνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) στη Λευκωσία.

"Εγώ θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν και πέρα από τις δικές μου σκέψεις θα του μεταφέρω κι το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο", είπε ο κ. Τσίπρας.

Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι "είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα".

Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι "η όποια λύση θα είναι προς όφελος και πρέπει να είναι προς όφελος και παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", ενώ ταυτόχρονα είπε πως πιστεύει ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν εξίσου και δίκαια, ισότιμα, τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

Το μήνυμα της Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για τα καλά λόγια που είπαν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε πως το μήνυμα που στέλνει η επίλυση ενός τριακονταετούς προβλήματος είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση.

"Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και, βεβαίως, πιστεύουμε και σε μια Ευρώπη που θα είναι πιο αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα και πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική. Και, βεβαίως, σε μια Ευρώπη η οποία θα μπορεί πέρα από το να λύνει τα δικά της προβλήματα να παίζει κι έναν ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Και η προσπάθεια μας, εδώ ιδιαίτερα στην Κύπρο, σηματοδοτεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τη ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ευρώπης που είναι η Ανατολική Μεσόγειος", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενεργειακό πρότζεκτ με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία ο αγωγός East Med

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προώθηση του αγωγού EastMed με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στόχος η συμπόρευση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Σχετικά με τη συνεργασία των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είπε πως στόχος είναι η συμπόρευση και σημείωσε: "Σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού και της εθνικής αναδίπλωσης, σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό εμείς να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και των ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα", επισήμανε.

Αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς να φαίνεται αυτή στην πράξη.

Διαβάστε επίσης