Υπερηχητικό βομβαρδιστικό συνετρίβη στη δυτική Ρωσία –Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο μέλη του πληρώματος ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 που συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στην περιοχή του Μουρμάνσκ.

Άλλα δύο μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το βομβαρδιστικό αντιμετώπισε προβλήματα λόγω σφοδρής χιονοθύελλας στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και επιχείρησε να προσγειωθεί σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ολενεγκόρσκ της δυτικής Ρωσίας, αλλά συνετρίβη και καταστράφηκε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠ ΑΜ η χιονοθύελλα, στην οποία βρέθηκε το αεροσκάφος, είναι σπάνιο φαινόμενο που καταγράφεται μόνον σε αρκτικές περιοχές και είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί καθώς αναπτύσσεται ταχύτατα.

Το Τu-22M είναι ένα υπερηχητικό στρατηγικό βομβαδιστικό που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους εδάφους-αέρος με πυρηνικές κεφαλές και το οποίο ανέπτυξε η Tupolev Design Bureau με στόχο την καταστροφή χερσαίων και θαλάσσιων στόχων σε απόσταση έως και 2.200 χλμ από τις βάσεις απογείωσης με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και βόμβες. Έχει χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία.