Το φυσικό αέριο, αλήθειες και ψέματα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΟΥΧΑ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ "ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗς ΠΟΛΙΤΕΙΑς"

Είναι γνωστό, ότι το Φυσικό Αέριο αποτελεί φτηνότερη μορφή ενέργειας και φιλικότερη στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι το ενεργειακό κόστος δεν είναι μια απλή μαθηματική εξίσωση. Υπεισέρχεται σε αυτό το μέγεθος της εκάστοτε κρατικής φορολογίας. Είναι π.χ. γνωστό, ότι ο φόρος των καυσίμων σήμερα είναι πάνω από 70%. Ή αλλιώς, χωρίς αυτόν τον φόρο, η τιμή της βενζίνης θα ήταν περίπου 0,50 Ευρώ ή το πετρέλαιο θέρμανσης θα κόστιζε 0,30 ανά λίτρο. Ένας έμμεσος φόρος, που καταβάλλουν τα ευρέα κοινωνικά στρώματα, που αποφέρει στο δημόσιο Ταμείο ενδεχομένως περισσότερα από τα έσοδα της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Προϋπόθεση για αυτό θα ήταν, η ύπαρξη ΔημοσίουΕνεργειακού Φορέα, που να τιμολογεί με κοινωνικά κριτήρια κόστους και φορολογίας. Η προϋπόθεση αυτή, θα εξασφάλιζε οφέλη για τα λαϊκά στρώματα και με την αξιοποίηση των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμβαίνει σήμερα κάτι τέτοιο; Κατηγορηματικά όχι. Η νεοφιλελεύθερη «αναπτυξιακή» λογική, υποτάσσει τα πάντα στην ιδιωτικοποίηση και το επιχειρηματικό κέρδος. Και από τις φυσικές ενεργειακές πηγές, σύγχρονες ή παρωχημένες, δεν κερδίζει απολύτως τίποτα ο φυσικός ιδιοκτήτης τους. Πρώτο κρατούμενο.

Για την χρήση του φυσικού αερίου, η πόλη μας και όλη η Δυτική Ελλάδα εξαιρέθηκαν από τον σχεδιασμό.Σχεδιασμό που θα προϋπέθετεδύο πράγματα:

 Κατασκευή αγωγού μεταφοράς μέχρι την πόλη μας και την υπόλοιπη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας και κατασκευή δικτύου διανομής μέχρι τους καταναλωτές στην Πάτρα και τις άλλες πόλεις. Τί από τα δύο έχει σχεδιαστεί και βαίνει προς υλοποίηση; Απάντηση: Κανένα από τα δύο.

Τον τελευταίο χρόνο, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και άλλοι φορείς, ψελλίζουν κάποιο σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οδικά ή με θαλάσσια μεταφορά. Επί της ουσίας προσπαθούν να εφαρμόσουν Κοινοτική οδηγία υποχρεωτικής λειτουργίας των πλοίων με υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Άρα με κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης μέσα στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού.

Αν παραβλέψουμε τους πιθανούς κινδύνους λόγω της εγγύτητας της εγκατάστασης αυτής σε κατοικημένες περιοχές, τι παραμένει από το σχέδιο αυτό; Μόνο η τροφοδοσία των πλοίων. Καμία σχέση με την εξυπηρέτηση κοινωνικών ή άλλων παραγωγικών αναγκών.

 Όμως νεότερη εξαγγελία αναζητεί χώρους αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων, που θα μεταφέρονται με βυτία και θα επαρκούν για τις καταναλωτικές ανάγκες. Αλλά το πως θα τροφοδοτηθούν οι καταναλωτές παραμένει εκτός εξαγγελιών και αναπάντητο.

Έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί, ότι τέτοια ημίμετρα, στην ουσία ακυρώνουν το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αυτή την μορφή της ενέργειας, επιπλέον δίνουν άλλοθι στις κυβερνήσεις που δεν το αποφασίζουν.

Ας επαναλάβουμε λοιπόν την απάντηση μας στο ψευδοδίλλημα: Όσοι μας κατηγορούν ότι αντιστρατευόμαστε την «ανάπτυξη», είναι αυτοί που ευθύνονται και για την αναπτυξιακή καθυστέρηση. Οι ίδιοι που απαλλάσσουν τις κυβερνήσεις και τους εαυτούς τους από κάθε ευθύνη. Που δεν θεωρούν την φτηνή ενέργεια δικαίωμα των λαϊκώνστρωμάτων, του κάθε πολίτη.

Όσοι ψελλίζουν ανοησίες και επικαλούνται ανύπαρκτους φανταστικούς εχθρούς, ας εξαγγείλουν τώρα εγκατάσταση αγωγού Φυσικού Αερίου από την Κόρινθο στην Πάτρα και ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου διανομής μέχρι το σπίτι του κάθε κατοίκου. Το απευθύνουμε σε κάθε υποψήφιο Περιφερειάρχη, Βουλευτή, Δήμαρχο, που στηρίζεται από τα κόμματα εξουσίας. Με καθαρές κουβέντες, χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς.

Αν δεν το κάνουν αποδεικνύουν την συνενοχή τους. Και την ανοχή τους, αυτήν που δείχνουν τα τελευταία τριάντα χρόνια!

 

 

 

Διαβάστε επίσης