Αδιανόητες καθυστερήσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων

του γιάννη Μανιάτη, βουλευτή , πρώην υπουργού

Αναρωτιέται κανείς αν οι τεράστιες καθυστερήσεις που εμφανίζονται επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον ενεργειακό τομέα είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, ανικανότητας, σκοπιμότητας, ή ιδεοληψίας, αφού καταψήφισαν στη Βουλή όλα τα μεγάλα ενεργειακά projects που δρομολογήσαμε την περίοδο 2010-14. Πιθανόν να είναι όλα μαζί. 

Η αδιέξοδη εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Κρήτη - Αττική», ενώ είχε ενταχθεί για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πάνω από 250 εκατ. € μέσω EuroAsia Interconnector (Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αττική), τώρα μας ενημερώνουν ότι θα υλοποιηθεί με εθνικά κονδύλια, δηλ. με λεφτά του Έλληνα πολίτη και με καθυστέρηση δύο ετών, δηλ. επιπλέον κόστος 800 εκατ. €. 

Απίστευτη η αδιαφορία τους να υλοποιήσουν το νόμο μας για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ν.4162/2013), που σήμερα θα συνεισέφερε πάνω από 500 εκατ. € κάθε χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμη δεν έχουν εκδώσει την αναγκαία Υπουργική Απόφαση, ενώ δεν απαντούν στη Βουλή στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας για το πόσα έχουν εισπράξει από τις μέχρι τώρα συμβάσεις που τους παραδώσαμε.
Αντίστοιχα, το τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας έργο του μεγαλύτερου και βαθύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στον κόσμο, EastMed, προϋπολογισμού 7 δις €, που σχεδιάσαμε το 2013-14, απλώς το παρακολουθούν, έχοντας δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις υπόλοιπες χώρες του έργου (Ισραήλ, Κύπρος, Ιταλία), αδιαφορώντας για το πόσο σημαντικό διπλωματικό όπλο στα χέρια της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει, ως ένας νέος αγωγός ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Ο μεγάλος διαγωνισμός υδρογονανθράκων των θαλάσσιων οικοπέδων του 2014, προσέλκυσε εδώ και σχεδόν έναν χρόνο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών, EXXON MOBIL - TOTAL - ΕΛΠΕ, που έχουν ζητήσει δύο οικόπεδα νότια της Κρήτης. Η, λόγω καθυστέρησης, ενόχληση των επίσημων εκπροσώπων των δύο ξένων κολοσσών έχει καταγραφεί δημόσια και είναι απολύτως εύλογη. Είναι αδιανόητο, μετά από 6 υπογεγραμμένες συμβάσεις, όπου το χρηματοοικονομικό, επιχειρησιακό, περιβαλλοντικό πλαίσιο έχει ήδη ελεγχθεί εξαντλητικά αντίστοιχες φορές από όλους τους κρατικούς φορείς (Γενικό Λογιστήριο, Ελεγκτικό Συνέδριο, ΕΔΕΥ, υπηρεσίες Περιβάλλοντος), να εμφανίζονται καθυστερήσεις πάρα πολλών μηνών στην κατάθεση των νέων συμβάσεων στη Βουλή. Έπρεπε να κατατίθενται και κυρώνονται σε ελάχιστους μήνες από την υποβολή αιτήσεων. Πολλές φορές, από το βήμα του Εθνικού Κοινοβουλίου, ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό να φέρει για κύρωση τις συμβάσεις αυτές, ώστε με την παρουσία των στρατηγικά ισχυρότερων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ να απαντηθούν κατάλληλα οι προκλητικοί θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας.  

Πατριωτικό καθήκον μας είναι να αναδειχθούν οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας σε σημαντικό συντελεστή του ενεργειακού Eldorado της Ανατ. Μεσογείου, νέας πηγής υδρογονανθράκων για την Ευρώπη, ως εναλλακτική των σημερινών εξαρτήσεων από Ρωσία, Ιράν, κ.ά. Τα χρονικά παράθυρα του εθνικού χρόνου εμφανίζονται για σύντομα διαστήματα. Δεν περιμένουν τους ρυθμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Α. Τσίπρας, ως υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, δίνοντας τις σχετικές εντολές. Ο εθνικός χρόνος της Ελλάδας είναι αδιανόητο να σπαταλιέται άσκοπα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΝΕΑ")
 

Διαβάστε επίσης