Ευρυαγγείες: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται

Περίπου οι μισοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή πρόβλημα με τα αγγεία τους.

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία (φλέβες) του δέρματος. Αναφέρονται επίσης και ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα» ή «σπασμένα αγγεία».

Κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια λόγω της πίεσης που ασκείται από το βάρος του σώματος, της βαρύτητας και της διαδικασίας μεταφοράς του αίματος από το κάτω μέρος του σώματος προς την καρδιά.

Υπολογίζεται πως πάνω από το 50% του πληθυσμού εμφανίζει ευρυαγγείες, ενώ με την πάροδο της ηλικίας αυτό το ποσοστό αγγίζει το 80%.

Σε κάποιους ανθρώπους οι ευρυαγγείες είναι απλά ενοχλητικές. Σε άλλους όμως προκαλούν πόνο ή ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα όπως δερματικές πληγές που δεν επουλώνονται, αιμορραγία και σε σοβαρές περιπτώσεις μια επικίνδυνη κατάσταση που λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Η τελευταία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, καθώς ο θρόμβος μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες.

Σε ήπιες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η ανύψωση των ποδιών όταν ξεκουράζεστε, η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και η απώλεια βάρους, μπορούν να βοηθήσουν.

Αν όμως τα συμπτώματα είναι σοβαρά και πρέπει να αποφύγετε τις επιπλοκές ή αν θέλετε απλά να βελτιώσετε την εμφάνισή σας, δείτε ποιες είναι οι επιλογές για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό αν:

- Το αγγείο πρηστεί, γίνει κόκκινο, ευαίσθητο στο άγγιγμα ή θερμό

- Εμφανίσετε πληγές ή εξάνθημα στο πόδι ή κοντά στον αστράγαλο

- Το δέρμα στη γάμπα ή τον αστράγαλο αλλάξει χρώμα

- Τα αγγεία αιμορραγούν

- Τα συμπτώματα επιβαρύνουν την καθημερινότητά σας

- Πονάτε

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν λέιζερ, ενέσεις και διαφορετικά είδη χειρουργικών επεμβάσεων, που συνήθως αφορούν όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Να θυμάστε ότι η θεραπεία αντιμετωπίζει το υπάρχον πρόβλημα αλλά δεν αποτρέπει το σχηματισμό νέων κιρσών.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ