Υπερφαγία: 4 κανόνες για να την προλάβετε

Η υπερφαγία είναι η κατανάλωση τροφής σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη φυσιολογική με βάση το ύψος, το φύλο και την ηλικία του ατόμου.

Η κατανάλωση γίνεται ανεξάρτητα από την σωματική πείνα και ικανοποιεί καθαρά συναισθηματικές ανάγκες.

Μπορεί να εκδηλώνεται με τη μορφή υπερφαγικών επεισοδίων, κατά τα οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν λιγούρες ή υπερφαγικά επεισόδια μία στο τόσο, η υπερφαγία για μεγάλες περιόδους αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτή παθήσεων.

Δείτε παρακάτω τέσσερις κανόνες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την πείνα σας και να αποφύγετε την υπερφαγία.

Μασάτε αργά την τροφή: Ο εγκέφαλος χρειάζεται έως και 20 λεπτά για να στείλει μήνυμα ότι έχετε χορτάσει. Αν τρώτε βιαστικά και λαίμαργα, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χορτάσει με καθυστέρηση, όταν θα έχετε ήδη φάει περισσότερο από όσο χρειάζεστε.

Μην παραλείπετε το πρωινό: Μην καταφεύγετε σε στερητικές δίαιτες που δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση. Το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας και η παράλειψή του οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς αυξάνει τις λιγούρες τον κίνδυνο υπερφαγίας.

Υπολογίζετε τις μερίδες: Η τάση να «σκουπίζετε» το πιάτο σας μπορεί να σας παρασύρει και ενώ έχετε χορτάσει να συνεχίσετε να τρώτε. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η προσοχή είναι στραμμένη αλλού, π.χ. τρώτε βλέποντας τηλεόραση. Αντί να γεμίζετε το πιάτο σας, βάλτε μικρότερη μερίδα και συμπληρώστε μόνο αν συνεχίζετε να πεινάτε μετά την κατανάλωσή της.

Πίνετε πολύ νερό: Συχνά νομίζουμε ότι πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα διψάμε. Όταν δεν είστε ενυδατωμένοι, τα όργανα του σώματος, όπως το συκώτι, δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λιγουρεύεστε διάφορες τροφές, ενώ αυτό που χρειάζεστε στην πραγματικότητα είναι νερό. Εάν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει το γλυκογόνο, θα λιγουρεύεστε γλυκά. Αποφεύγετε επίσης το αλκοόλ, το οποίο αυξάνει το κίνδυνο αφυδάτωσης και σας φορτώνει κενές θερμίδες.

Διαβάστε επίσης