Σε αυτή την ιταλική πόλη πωλούνται σπίτια με 1 ευρώ - Υπό έναν όρο! ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΊΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Θέλετε να κάνετε μια νέα αρχή το 2019; Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μετακομίσετε στη Σαρδηνία; Η ιδέα φαντάζει ονειρική, αλλά αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να αγοράσετε ένα σπίτι με μόλις ένα ευρώ, θα σας πείθαμε;

Η Ζαμπούκα, μια πόλη χτισμένη σε λόφο με θέα το νησί και τις κοντινές παραλίες, έχει βγάλει στην αγορά δεκάδες κατοικίες με μόλις ένα ευρώ.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην αναβίωση μιας κοινότητας που, όπως και πολλά άλλα αγροτικά κέντρα της Ιταλίας, υποφέρει από την ερήμωση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κάτοικοι μετακομίζουν σε μεγαλύτερες πόλεις.

Δεν είναι η πρώτη ιταλική πόλη που θέλει να δελεάσει τους ξένους με δελεαστικές προσφορές, αλλά όπως λένε τοπικοί αξιωματούχοι, η Ζαμπούκα καταρρίπτει την γραφειοκρατία για να βεβαιωθεί πως οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι.

«Σε αντίθεση με άλλες πόλεις που το έχουν κάνει απλά για προπαγάνδα, αυτός ο δήμος διαθέτει όλα τα σπίτια προς πώληση με ένα μόλις ευρώ» λέει ο Τζιουζέπε Κατσιόπο, αναπληρωτής δημάρχου και τουριστικός σύμβουλος της Ζαμπούκα. «Δεν είμαστε οι μεσάζοντες μεταξύ παλαιών και νέων ιδιοκτητών. Αν θέλετε αυτό το σπίτι, θα το πάρετε».

Υπάρχει όμως μια παγίδα. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ανακαινίσουν την νέα τους κατοικία, που μπορεί να είναι μια κατοικία από 40 μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα εντός τριών ετών, με κόστος που ξεκινά από τα 15.000 ευρώ. Επίσης, θα χρειαστεί να καταβάλουν μια εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ που θα επιστραφεί μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση.

Οι αγοραστές όμως δεν θα απογοητευτούν, λέει ο Κατσιόπο. «Η Ζαμπούκα είναι γνωστή ως η πόλη της λάμψης» προσθέτει. «Αυτό το εύφορο έδαφος αποκαλείται ‘Γήινος Παράδεισος’. Είμαστε σε ένα φυσικό καταφύγιο, γεμάτο ιστορία. Μας περιβάλλουν πανέμορφες παραλίες, δάση και βουνά. Είναι ήσυχα και γαλήνια, ένα ειδυλλιακό μέρος για αποτοξίνωση».
Με τον πληθυσμό να μειώνεται, ο Κατσιόπο λέει ότι η πόλη χρειάζεται τους ξένους για να αποφευχθεί η καταστροφή της.

«Δεν γίνεται να χάσουμε την υπέροχη αραβική κληρονομιά μας. Ευτυχώς, οι ξένοι θέλουν να μας δώσουν ένα χέρι βοηθείας σε αυτή την σταυροφορία διάσωσης».

Η Ζαμπούκα, ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και αργότερα κατακτήθηκε από Σαρακήνους που την μεταμόρφωσαν σε ένα ανθηρό εμπορικό κέντρο.
Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Εμίρη Αλ Ζαμπούτ και είναι ένα υπαίθριο μουσείο, ένα συνονθύλευμα αντίθετων αρχιτεκτονικών στυλ. Οι εκκλησίες με τους στρογγυλεμένους αραβικούς θόλους, βρίσκονται δίπλα σε μπαρόκ κτίρια με γυαλισμένα πατώματα, διακοσμημένα με χαμογελαστά χερουβείμ, τρομακτικούς κρουνούς, κίονες, αλληγορικά αγάλματα και εμβλήματα.

Εδώ κρύβεται η αραβική ψυχή της Σικελίας. Τα περισσότερα σπίτια βρίσκονται στην περιοχή Σαρακέν, έναν λαβύρινθο από πέτρινες πύλες και στενά δρομάκια (λιγότερο από ένα μέτρο πλάτος) στα οποία συνωστίζονται οι άνθρωποι.

Ο φύλακας της κοιλάδας
Οι διώροφες μαυριτανικές κατοικίες, χτισμένες με πέτρες σε ροζ και κόκκινο χρώμα που λάμπουν στο ηλιοβασίλεμα, διαθέτουν εσωτερικές αυλές, πλούσιους κήπους με φοίνικες και μανταρινιές, τοξωτές εισόδους, χαρακτηριστικές σικελικές κεραμοσκεπές και βεράντες με θέα στο εκπληκτικό τοπίο.
Τις ημέρες με ηλιοφάνεια μπορεί να δει κανείς το ηφαίστειο Αίτνα και το μακρινό νησί της Παντελερία από το Belvedere Terrace, εκεί όπου έστεκε κάποτε το πλούσιο ανάκτορο του Αλ Ζαμπούτ, που ήταν ο «φύλακας της κοιλάδας».

Η κληρονομιά του Ζαμπούτ είναι ισχυρή. Οι δρόμοι και τα επώνυμα των ντόπιων είναι αραβικά. Η γοητεία της Ζαμπούκα βρίσκεται επίσης στην «βυθισμένη πόλη» της. Ο Κατσιόπο διοργανώνει ξεναγήσεις μέσω του λαβυρίνθου των τρυπών και των σπηλιών των παλαιών λατομείων. Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν ιδιωτική πρόσβαση στα σπήλαια.

Τα φαντάσματα των Σαρακήνων στρατιωτών που σφαγιάστηκαν από τους χριστιανούς λέγεται ότι στοιχειώνουν τις σπηλιές και τους δρόμους τις νύχτες – υπάρχει ακόμη και ένας δρόμος που ονομάζεται «Φάντασμα».
Σύμφωνα με τον Κατσιόπο, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την πόλη. «Οι ξένοι συρρέουν εδώ, μαγεμένοι από όλη αυτή την ομορφιά» λέει. «Περίπου 10 σπίτια έχουν ήδη πουληθεί, αλλά υπάρχουν δεκάδες ακόμη αλλά χρειάζονται μια γερή ανακαίνιση. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με ανθρώπους από την Ελβετία, την Γαλλία και την Ισπανία και λαμβάνουμε πολλά αιτήματα».

[Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης] Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης

Ελπίζει πως οι νεοφερμένοι θα συμβάλουν στην ανανέωση της νέας ζωής στην πόλη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και διατηρώντας την μοναδική αρχιτεκτονική της. Θα χρειαστεί όμως αρκετή εργασία. Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι γεμάτα με σωρούς από σπασμένες πέτρες και ξεχασμένα έπιπλα, καλυμμένα με ιστούς από αράχνες.

iefimerida.gr