Βουλή: Μετά τους «151» επιδιώκουν να εισάγουν την Πέμπτη τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επίσπευση των διαδικασιών επιθυμεί το Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ετοιμάζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης την Τετάρτη τα μεσάνυκτα, να καταθέσει προς συζήτηση και κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι  να κατατεθεί και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη και μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί Παρασκευή ή Σάββατο. Πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να γίνει πριν από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου που οργανώνεται την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει πράξη, καθώς οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πρέπει να συντμηθούν δραματικά. Οι ίδιες πηγές έτσι εξηγούν και την πίεση που άσκησε στο προεδρείο της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ώστε η διαδικασία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, να μην διαρκέσει τρεις ημέρες, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της  Βουλής, αλλά δύο.

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι σχεδιάζεται η άμεση κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η άμεση ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, αντιπαρέρχονται όμως το σχολιασμό της αντιπολίτευσης ότι αυτό γίνεται για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών πριν το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Όπως τονίζεται στόχος είναι η ακολουθία μία σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης όπως η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια ο μίνι – ανασχηματισμός να γίνουν χωρίς διαλείμματα, επειδή κρίνουν ότι αυτό θα βελτιώσει το πολιτικό κλίμα και θα δώσει σήμα σταθερότητας στις αγορές που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία με επιφύλαξη, όσο είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ