Γλυκό ψωμί με ξερά φρούτα

Ένα γλυκούτσικο ψωμί, που θυμίζει κέικ με αρώματα τσουρεκιού…

Υλικά

½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
½ κουτ. γλυκού αλάτι
100γρ. ζάχαρη
75γρ. βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
½ κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
½ φλιτζάνι πορτοκάλι γλασέ ή άλλο φρούτο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες, μουσκεμένες σε ρούμι
¾-1 φλιτζάνι νερό
1 ασπράδι ή ένα ολόκληρο αβγό -αν το θέλετε πιο σκούρο-ή γάλα, για την επάλειψη

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, μαζί με μία κουταλιά από τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι κοπανισμένο και τη μαστίχα. Κάνετε μία λακκούβα στη μέση του μίγματος και ρίχνετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά.

Ζυμώνετε ρίχνοντας το νερό λίγο-λίγο με προσοχή. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή, αλλά όχι νερουλή. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νερό με το κουτάλι ή βουτάτε τα χέρια σας σε ζεστό νερό.

Προς το τέλος προσθέτετε και το βούτυρο λίγο-λίγο, λιωμένο και χλιαρό. Συνεχίζετε το ζύμωμα. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη και ελαστική. Προσθέτετε τότε τα φρούτα και ξαναζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 45-60 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πατάτε τη ζύμη με τα δάχτυλα, χωρίς να τη ζυμώσετε ξανά και τη μεταφέρετε σε μακρόστενη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφετε την επιφάνεια με το ασπράδι ή με γάλα ή με ένα ολόκληρο αβγό και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.

Πριν βγάλετε το ψωμί από τη φόρμα, το αφήνετε να σταθεί για 10-15 λεπτά.
 

Tips

Αν μπαγιατέψει το ψωμί, το κόβετε σε λεπτές φέτες, τις αραδιάζετε σε ταψί και τις ψήνετε στους 170°C μέχρι να φρυγανιστούν. Φυλάσσετε τα γλυκά παξιμάδια σε μεταλλικό κουτί.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ