Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων: Έχουν μειωθεί τα φθηνά ακίνητα και ανεβαίνουν οι τιμές

Στο συμπέρασμα ότι «έχουν μειωθεί τα φθηνά ακίνητα και έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές », κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Νίκος Μανομενίδης, σε συνέντευξή του στον Real fm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

«Έχουν μειωθεί τα πολύ φθηνά ακίνητα και έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Οι αποδόσεις των ακινήτων πλέον είναι δραματικά μεγαλύτερες από οτιδήποτε άλλο. Αν κάποιος έχει χρήματα, είναι λάθος να μην τα επενδύσει τώρα, πριν αρχίσουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση »ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης.

Όπως επισήμανε, «το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί. Το ποσοστό αγοράς τοις μετρητοίς είναι 83-85%.Τα περισσότερα ακίνητα που αγοράζονται δεν ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ, παρ' ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές 90.000- 180.000 ευρώ», προσθέτοντας ότι «τα ακριβά ακίνητα τα αγοράζουν κάποιοι πλούσιοι που την ώρα της κρίσης βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν. Οι Έλληνες οι οποίοι είχαν στη διάθεση τους κάποια μετρητά, επωφελήθηκαν από τις πολύ χαμηλές τιμές ιδιαίτερα των πολύ φθηνών ακινήτων σε συνδυασμό και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Επίσης, ο κ. Μανομενίδης τόνισε πως«το 65% των αγοραστών είναι Έλληνες και το υπόλοιπο είναι αλλοδαποί. Αλλά, ένα μεγάλο τμήμα των αλλοδαπών, είναι οι Αλβανοί οι οποίοι είναι κάτοικοι Ελλάδας. Το 25% των αλλοδαπών αγοράζουν γιατί έχουμε γίνει φθηνότεροι από χώρες που είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από εμάς. Οι Κινέζοι είναι σταθερά αγοραστές χωρίς το ποσοστό των αγορών τους να αναλογεί στη δύναμη της αγοράς. Θα δούμε αύξηση αλλά έχουν μπει αρκετοί περιορισμοί στην Κίνα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Νίκος Μανομενίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ένωση«ο κατασκευαστικός κλάδος κινείται από τις ανακαινίσεις. Τα καινούρια διαμερίσματα είναι ελάχιστα λόγω της υψηλής φορολογίας. 21% παραπάνω πληρώνει σε φόρους όταν αγοράζει καινούριο ακίνητο, πληρώνει δηλαδή το 1/4 του διαμερίσματος σε φόρους».