Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα παιδιά και συνήθως είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα μίαςίωσης ή ακόμα και ενός απλού κρυολογήματος.
Τις περισσότερες φορές, ο βήχας σταματάει λίγες ημέρες μετά την ίωση. Όμως, μπορεί να διαρκέσει πάνω από δέκα μέρες, έως και όλο τον χειμώνα με εξάρσεις και υφέσεις ενώ άλλοτε εμφανίζεται απρόκλητα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ίωση. Αν το παιδί σας έχει βήχα, συνάχι ή ένα κρυολόγημαμπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα απλά βήματα για να περιορίσετε το κρυολόγημα μέσα στο σπίτι.
Δώστε στο μικρό σας πολλά υγρά όπως νερό ή κάποιο ρόφημα ζεστό με λίγο μέλι (χαμομήλι, θυμάρι, γλυκάνισο). Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ ζεστό γιατί θα ερεθίσει το λαιμό του παιδιού.
Αγοράστε φυσιολογικό ορό και αρχίστε στις ρινοπλύσεις 4-5 φορές την ημέρα. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε, καθώς τα παιδιά βλέπουν τον ορό και τρέχουν μακριά αλλά είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικός.
Φροντίστε να κάνει ζεστά ντους με πολλούς υδρατμούς στο μπάνιο. Οι υδρατμοί βοηθούν να «ανοίξει» η μύτη του παιδιού από το μπούκωμα και έτσι να μην καταπίνει τις βλέννες που προκαλούν βήχα.
Για να εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία, βάλτε έναν υγραντήρα στο παιδικό δωμάτιο, ή εναλλακτικά τοποθετήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα μπολ με νερό πάνω στο ζεστό καλοριφέρ.
[vixaw2]
Όταν κοιμάται, βάλτε 2-3 σταγόνες ευκαλυπτέλαιο κάτω από τη μύτη του. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η αναπνοή του.
Μία άλλη δοκιμασμένη συνταγή είναι να βράσετε σε μία κατσαρόλα νερό με θυμάρι ή ευκάλυπτοκαι στη συνέχεια, και πάντα υπό την επίβλεψή σας, να βάλετε το παιδί να εισπνεύσει τους υδρατμούς.
Παρότι οι εντριβές δεν βοηθούν στο βήχα, μπορούν ωστόσο να κάνουν τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα. Εάν έχετε μία κρέμα με ευκάλυπτο ή μέντα, κάντε μία εντριβή στο θώρακα του παιδιού, λίγο πριν πάει για ύπνο.
Η ανύψωση του κεφαλιού του παιδιού σας, συνήθως με μαξιλάρι, μπορεί να βοηθήσει να αναπνέει πιο άνετα. Αν τα παιδί είναι μικρό σε ηλικία, είναι ασφαλέστερο να βάλετε στο κεφάλι του κρεβατιού πετσέτες ή ένα μαξιλάρι κάτω από το στρώμα. Αυτό δημιουργεί μια πιο σταδιακή και άνετη κλίση κάτω από το κεφάλι του.
Αν ο βήχας επιμένει, μπορείτε επίσης να στύψετε ένα λεμόνι σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και να το δίνετε γουλιά γουλιά να το πιει. Αν δεν το θέλει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι.
Μην ξεχνάτε να αερίζετε συχνά το σπίτι σας και ειδικά το παιδικό δωμάτιο.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για ενδεχόμενη χορήγηση κάποιου φαρμάκου. Σε καμία περίπτωση μη δώσετε φάρμακο στο παιδί, χωρίς τη συνταγή και τη συμβουλή γιατρού.