Ποδαρικό με απόπειρες θεσμικής εκτροπής

του Τάσου Σταυρογιαννόπουλου, Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας

Με το ξεκίνημα του νέου χρόνου η Κυβέρνηση επιχείρησε θεσμική εκτροπή για τον πλήρη έλεγχο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Μπορεί λόγω των εορταστικών ημερών να μην έγινε η πρωτοβουλία της τόσο εμφανής, αλλά η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»,  οριζόταν πως: «Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος».

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τελικά ψηφιζόταν στη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη, οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν μόνο εάν συμφωνούσε και ο διορισμένος πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Θα συνέβαινε, δηλαδή, το πρωτόγνωρο: για να ληφθεί μία απόφαση δεν θα αρκούσε η πλειοψηφία, αλλά θα έπρεπε αναγκαστικά σε αυτήν την πλειοψηφία να συμμετέχει και ο διορισμένος πρόεδρος του Συμβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη και  σε εκείνη που θα υπήρχε πλειοψηφία 4 - 1 με μοναδικό μειοψηφούντα τον πρόεδρο, απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί!

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και σωματεία, οι κυβερνώντες πήραν πίσω τη διάταξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ξενογιαννακοπούλου, που έδινε την απόλυτη εξουσία στον διορισμένο εκάστοτε πρόεδρο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και τελικά δεν κατατέθηκε στη Βουλή. Συνεπώς, ισχύει η πάγια ρύθμιση του Νόμου 2690/1999, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Ωστόσο, η όλη προσπάθεια τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων φανερώνει τον αντιδημοκρατικό και απολυταρχικό τρόπο σκέψης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι φανερή η πρόθεσή τους για υποβάθμιση του ρόλου των αιρετών μελών, φίμωση κάθε διαφορετικής άποψης και δημιουργία μελών Υπηρεσιακών Συμβουλίων δύο ταχυτήτων,  με αποτέλεσμα τον καθεστωτικό και ολοκληρωτικό έλεγχο αυτών.

Δε φτάνει που τα διορισμένα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων είναι ελεγχόμενα από τη Διοίκηση, ήθελαν να πετύχουν με αυτόν τον τρόπο τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων σε αυτά. Αντί να ισχυροποιηθεί ο ρόλος των εκπροσώπων των εργαζομένων και με τη συμμετοχή τρίτου αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και να θωρακισθεί η διαφάνεια και η λειτουργία των Συμβουλίων γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης τους με εκτέλεση προαποφασισμένων αποφάσεων και εντολών. Ο κατήφορος της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν έχει σταματημό.

 

Διαβάστε επίσης