Έρευνες για τα ύποπτα δέματα που στάλθηκαν σε πρεσβείες και προξενεία

Οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας ερευνούν τα ύποπτα δέματα που στάλθηκαν σε πολλές διπλωματικές αποστολές στη Μελβούρνη και την Καμπέρα, χαρακτηρίζοντας το συμβάν αυτό «στοχευμένη επίθεση».

Ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε και στο ελληνικό προξενείο στη Μελβούρνη. Οι υπάλληλοι του προξενείου κινήθηκαν συντεταγμένα και ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδες αρχές οι οποίες απομάκρυναν το ύποπτο δέμα.

Μεταξύ των προξενείων που έλαβαν τέτοια δέματα είναι και το προξενείο των ΗΠΑ στη Μελβούρνη. «Χειριστήκαμε το πακέτο με βάση τις καθιερωμένες διαδικασίες και σε στενό συντονισμό με τις τοπικές αρχές… Ερευνούμε το επεισόδιο», είπε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές εκκένωσαν τα κτίρια των διπλωματικών αποστολών.

Η Μανουέλα Ερμπ, η επίτιμη πρόξενος της Ελβετίας στο Άσγουντ, είπε στο Australian Associated Press ότι παρέλαβε και αυτή ένα ύποπτο δέμα. «Επρόκειτο για έναν φάκελο», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, πυροσβέστες μετέφεραν μεγάλους σάκους που έφεραν την επιγραφή «Κίνδυνος Αμίαντος» έξω από τα προξενεία της Ινδίας και της Νότιας Κορέας στην Οδό Σεντ Κίλντα. Επίσης, οι πρεσβείες του Πακιστάν και της Νέας Ζηλανδίας παρέλαβαν φακέλους που περιείχαν μικρά πλαστικά σακουλάκια εντός των οποίων υπήρχαν κάποια υλικά που παρέπεμπαν σε τσιμέντο και αμίνατο.

Σύμφωνα με το BBC έρευνες έγιναν επίσης στα προξενεία της Ιταλίας, της Ισπανίας και σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται το γενικό προξενείο της Τουρκίας.

Οι αστυνομικές αρχές της Βικτόρια επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα προξενεία στη Μελβούρνη παρέλαβαν ύποπτα δέματα, χαρακτηρίζοντας στοχευμένη επίθεση το συμβάν αυτό. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερα από 10 συμβάντα που αφορούσαν «επικίνδυνα υλικά» σε όλη την πόλη.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι εκκενώθηκε το προξενείο της χώρας στην Ουίλιαμ Στριτ της Μελβούρνης, λόγω ενός ύποπτου δέματος. Οι υπάλληλοι εκκένωσαν τον χώρο για προληπτικούς λόγους, σημείωσε μια εκπρόσωπος.

Δύο πυροσβεστικά, περιπολικά και ένα όχημα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών θεάθηκαν έξω από το γενικό προξενείο της Ινδίας, το οποίο επίσης εκκενώθηκε. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν δύο ώρες αργότερα, αφού οι αρχές έκριναν ότι ο χώρος ήταν ασφαλής.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Βικτόρια επιβεβαίωσε ότι εξετάστηκε «ένας αριθμός ανθρώπων» σε πολλά προξενεία, όμως δεν χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε κανέναν, ούτε μεταφέρθηκε κάποιος σε νοσοκομείο.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, που έχει αναλάβει τις έρευνες, δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής πόσες και ποιες διπλωματικές αντιπροσωπείες στοχοθετήθηκαν.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα το προξενείο της Αργεντινής στο Σίδνεϊ εκκενώθηκε εν μέρει, μετά τον εντοπισμό μιας «ύποπτης» ουσίας. Επρόκειτο για μια σκόνη, μέσα σε ένα διαφανές φακελάκι, που τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν επικίνδυνη.

Διαβάστε επίσης