Κοτοπουλάκια σε σαμπάνια

Σερβίρουμε το αγαπημένο πουλερικό στην πιο γιορτινή εκδοχή του, μαριναρισμένο σε σαμπάνια.

Υλικά

6 κοτοπουλάκια νανάκια (450γρ. περίπου το καθένα)
2 φλιτζάνια σαμπάνια
3 κουτ. σούπας χυμό ροδιού*
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
4 φλιτζάνια ζωμό κότας
πράσινα σαλατικά (ρόκα, βαλεριάνα, iceberg)
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 ξινόμηλα, σε μικρούς κύβους
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βράζετε το ζωμό κότας σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνουν δύο φλιτζάνια. Κατόπιν προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σαμπάνια, το χυμό ροδιού και τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί και να μείνουν πάλι δύο φλιτζάνια. Αφήνετε το ζωμό να κρυώσει μέσα σε γυάλινο μπολ. 

Δένετε τα κοτοπουλάκια με σπάγκο κουζίνας για να διατηρηθεί το σχήμα τους και τα μαρινάρετε μέσα στο μίγμα της σαμπάνιας για 2 ώρες. Στο διάστημα αυτό τα γυρίζετε κάθε τόσο ώστε να «ποτίζονται» με μαρινάδα από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε μαζί με τη μαρινάδα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά. 

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175°C, τα αναποδογυρίζετε με το στήθος προς τα πάνω και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμα, περιχύνοντάς τα κάθε τόσο με το ζουμί του ταψιού. Κατόπιν βγάζετε τους σπάγκους, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρείτε ζεστά. 

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: πλένετε και κόβετε τα σαλατικά με το χέρι και τα ανακατεύετε. Ζεσταίνετε λίγο το μέλι για να γίνει πιο ρευστό. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι, τη μουστάρδα και το μέλι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Προσθέτετε τα ξινόμηλα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μοιράζετε τη σαλάτα στα πιάτα, βάζετε από πάνω από ένα κοτοπουλάκι και πασπαλίζετε με σπόρους ροδιού. 

Διαβάστε επίσης