Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο ήρωας ταξιτζής του Κατακόλου

Η άλλη πλευρά της Ηλείας, αυτή η απόλυτα θετική, ανθρώπινη, ηρωική, τιμήθηκε χθες από την Ακαδημία Αθηνών. Ο ήρωας οδηγός ταξί Νίκος Θεοδωρακόπουλος βραβεύτηκε για την εξαίρετη πράξη του να σώσει τη ζωή σε μια τουρίστρια ΑμεΑ από την Κίνα, πέφτοντας μέσα στο λιμάνι του Κατακόλου. Το περιστατικό συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η γυναίκα είχε αποβιβαστεί με το σύνοδό της απο το κρουαζιερόπλοιο MSC Poesia για μια βόλτα στο Κατάκολο. Σε μικρή απόσταση από το σημείο που προσέδεσε το πλοίο και κατά μήκος του κυματοθραύστη σταμάτησαν για να βγάλουν φωτογραφίες. Όμως το επικλινές έδαφος δεν συγχωρεί λάθη, το αναπηρικό αμαξίδιο «τσούλησε» και η Κινέζα βρέθηκε στη θάλασσα.

Επικράτησαν στιγμές πανικού, όμως πιο ψύχραιμος αποδείχθηκε ο γραμματέας του συλλόγου ΤΑΞΙ Πύργου Νίκος Θεοδωρακόπουλος που έσπευσε και βούτηξε στο νερό για να σώσει την Κινέζα που προσπαθούσε να κρατηθεί στην επιφάνεια.

Τα βραβεία
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου στην ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Η συνεδρία ξεκίνησε με την Έκθεση του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2018. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Κουνάδης παρουσίασε το έργο των Κέντρων και των Γραφείων Ερευνών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας. Απονεμήθηκαν συνολικά 40 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Δεν απονεμήθηκαν εφέτος λογοτεχνικά βραβεία από τα Ιδρύματα Πέτρου Χάρη και Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Ο Ηλείος Νίκος Θεοδωρακόπουλος, τιμήθηκε με το Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη. Ήταν το πέμπτο βραβεία στην Τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

"Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε πρόσωπο κατά προτίμηση καταγόμενο από τον νομό Ηλείας, διακριθέν για το υψηλό ήθος ή για εξαίρετη πράξη, στον κ. Νίκο Θεοδωρακόπουλο, οδηγό ταξί του Πύργου Ηλείας, ο οποίος διέσωσε από πνιγμό στο λιμάνι του Κατακόλου γυναίκα ΑμΕΑ, επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου που είχε προσδέσει στον εν λόγω λιμένα” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών.

 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ilialive.gr