"Ώρα Πατρών" το όνομα της παράταξης με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο - Το κείμενο της διακήρυξης

παρουσιάστηκε στα τοπικά μέσα

«ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ», είναι η παράταξη με υποψήφιο δήμαρχο τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Γιώργο Ρώρο.

Ο κ. Ρώρος ανακοίνωσε σήμερα το όνομα της παράταξης, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου 

Το κείμενο της διακήρυξης έχει ως εξής: 

 

Πάτρα. Μια πόλη με μεγάλες δυνατότητες. Η πόλη μας. Διαθέτει πλούσιες φυσικές ομορφιές, παραγωγική ενδοχώρα, σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία και ιστορία χιλιάδων χρόνων. Είναι η πύλη της Ελλάδας στη Δύση. Ωστόσο, η Πάτρα ακόμα αναζητεί τον σύγχρονο μύθο της. Μια πόλη που καλείται να παίξει τον ρόλο της ως μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας με πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξωστρέφεια, με άμεση σύνδεση με τα σημαντικά διεθνή κέντρα.

Μια πόλη, όμως,  με μεγάλα προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν  τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αποβιομηχάνισης, της οξύτατης οικονομικής  και κοινωνικής κρίσης  αλλά και της αδυναμίας της παρούσας δημοτικής αρχής να σχεδιάσει μια νέα, σύγχρονη Πάτρα, φιλική στους κατοίκους της και ελκυστική στους επισκέπτες της. 

 

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδειχθεί απρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εκμεταλλεύονταν με θετικό τρόπο τις νέες πολιτικές συνθήκες και θα κινητοποιούσαν το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης με στόχο τη διαμόρφωση και σταδιακή υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός μακρόπνοου οράματος που θα καθορίζει τους στόχους και τα μέσα, θα εμπνέει και θα δίνει ταυτότητα στην πόλη.

Απέτυχε να δώσει λύσεις στα «μεγάλα» και χρόνια προβλήματα της πόλης.

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, το κυκλοφοριακό και η μετακίνηση εντός του αστικού ιστού αλλά και περιαστικά, η ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού και των σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων της πόλης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ευκαιριών που αναδύονται από την εφαρμογή τους, η επαρκής, ποιοτική και οικονομική υδροδότηση της  Πάτρας, η προσαρμογή στις σύγχρονες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, η εφαρμογή πράσινων πολιτικών αστικής ανάπλασης, παραμένουν ζητήματα στα οποία η πρόοδος που έχει επιτελεστεί είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη.

 

Αλλά και στα μικρά, τα καθημερινά, στη μάχη της «λακκούβας», όπως έχει ονομαστεί, η παρούσα δημοτική αρχή προσπάθησε να την κερδίσει με την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων, τις εργολαβίες, τις απευθείας αναθέσεις. Η καλλιέργεια απαιτήσεων που εκ των προτέρων ξέραμε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν έγινε κανόνας.

e-mail:  [email protected]

 

Οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας αντιμετωπίστηκαν ως κίνδυνος. Ενώ προσπάθησε να αναδείξει το σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας, παρέμεινε στο επίπεδο της καταγγελίας με αδιέξοδες πορείες αφού η ανάπτυξη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας αντιμετωπίστηκε ως επικίνδυνη προοπτική για τις λαϊκές ανάγκες και ως «μοχλός υποδούλωσης στα μονοπώλια»! Απέδειξε ότι πορεύτηκε, παρά τη την στήριξή της από ευρύτερες δυνάμεις, λειτουργώντας περισσότερο ως στενός κομματικός μηχανισμός και λιγότερο ως δημοτική αρχή που εκφράζει το σύνολο των δημοτών.

 

Ο Μάης του 2019 σηματοδοτείται πολιτικά από τις ταυτόχρονες εκλογικές διαδικασίες, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτές οι εκλογές διεξάγονται σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον από αυτό του 2014 λόγω της εξόδου της χώρας από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς στόχους των μνημονίων αλλά και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο λόγω της εφαρμογής του Κλεισθένη Ι και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

 

Η απλή αναλογική αποτελεί μια ευκαιρία ισότιμης έκφρασης όλων των δημοτών αλλά και αναγκαία συνθήκη διαλόγου, διαβούλευσης, συνεργασίας και, εντέλει, σύνθεσης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, φορέων αλλά και ενεργών πολιτών.

Η εμπειρία των ενισχυμένων και κατά συνέπεια επίπλαστων πλειοψηφιών απέδειξε ότι αυτό που κάθε φορά προκρινόταν ήταν η προκατασκευασμένη αλήθεια που διαμορφωνόταν από τις πελατειακές σχέσεις, τις ιδεοληψίες, την αυστηρή τήρηση της κομματικής γραμμής.

 

Το μέλλον που ανοίγεται σήμερα μπροστά μας έχει ομολογουμένως δυσκολίες, θεμελιώνει, όμως, την κουλτούρα συνεργασίας που έλειπε μέχρι τώρα από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, δημιουργεί νομιμοποιητική βάση ευρείας κοινωνικής συναίνεσης για τη λύση των προβλημάτων.

 

Συνδημότες και συνδημότισσες,

 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, δηλαδή ο Δήμος, αποτελεί τον πλησιέστερο και φιλικότερο προς τον πολίτη θεσμό διοίκησης. Είναι επίσης κοινή παραδοχή ότι το πλήγμα που δέχτηκε από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

e-mail:  [email protected]

 των τελευταίων χρόνων δεν στέρησε μόνο πόρους από την Αυτοδιοίκηση, οικονομικούς και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά διαμόρφωσε μια πραγματικότητα που υποβάθμισε την ζωή των πολιτών και επιβουλεύτηκε τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία.

 

Η εξασφάλιση της συνέχειας ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας με την πρόσληψη μεγάλου αριθμού μονίμων υπαλλήλων, η αύξηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι εκφράζουν ειλικρινείς προσπάθειες να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος δεν εξασφαλίζουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων της  Αυτοδιοίκησης. Απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Και από την πλευρά του κεντρικού κράτους και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης με την ανάληψη πρωτοβουλιών, διεκδικητικών και αναπτυξιακών.

 

Για να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, Περιφέρειας και Δήμου εφαρμόζοντας τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας με συνταγματική κατοχύρωση και νομοθετική θωράκιση.

Δεκάδες είναι τα μεγάλα ζητήματα που τόσα χρόνια έχουν αφεθεί  στην τύχη τους και που τώρα επιβάλλεται να κατατεθούν προτάσεις και να δοθούν λύσεις, όπως:

 

Η ανάγκη να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου μετά την παραχώρηση στο Δήμο από την κυβέρνηση. Τα 270 στρέμματα της παραχώρησης μαζί με αυτά που θα προκύψουν από την υπογειοποίηση του τρένου δίνουν την δυνατότητα  να σχεδιάσουμε την Πάτρα των επόμενων γενεών. Αυτή η ανάπλαση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την σημαντικότερη αστική παρέμβαση μετά το σχέδιο Βούλγαρη του 1828.

 

Η ολοκλήρωση του νέου λιμανιού της πόλης με την κατασκευή εμπορικού τμήματος και τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου που θα απαντά στις ανάγκες της παραγωγής και της μεταποίησης.

 

Η οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων αφ ενός με τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας και αφ ετέρου με την έμφαση σε προγράμματα και δράσεις ανακύκλωσης.

e-mail:  [email protected]

Η σύσταση του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου Παραπείρου με συμμετοχή του Δήμου Πατρέων.

 

Η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

 

Ο σχεδιασμός ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου με δημιουργία ευρύτατου κοινωνικού μετώπου ώστε να αξιοποιηθούν δυνατότητες όπως η ένταξη στα προγράμματα αστικής ανάπλασης, οι παράκτιοι μεσογειακοί, κλπ.

 

 

Μετά την έξοδο της χώρα μας από την καταστροφική περίοδο των μνημονίων η Πάτρα οφείλει να υιοθετήσει ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής, βιωσιμότητας και αειφορίας, ένα μοντέλο που δεν θα επιτρέψει στις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος. Ένα μοντέλο που δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των λίγων και εκλεκτών αλλά υπέρ των πολλών.

 

Αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα και να συμβιβαστούμε. Οραματιζόμαστε μια όμορφη και φιλική στον πολίτη Πάτρα, που δεν θα αποκλείει κανένα και καμία , αλληλέγγυα, δημοκρατική και προοδευτική. Μια πόλη που βήμα-βήμα με δράσεις και συνέργειες θα μειώνει τη φτώχεια και την ανεργία. Μια πόλη που δεν θα διώχνει τους νέους αλλά, αντίθετα, θα τους δίνει δυνατότητες να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

 

Για την υλοποίηση αυτών των προκλήσεων απαιτείται μία νέα δημοτική αρχή η οποία να χαρακτηρίζεται από όραμα για την πόλη, τόλμη για καινοτόμες λύσεις που θα ανοίγουν δρόμους και ανθρώπους που θα μπουν μπροστά με πάθος. Μια δημοτική αρχή βασισμένη σε σκεπτόμενους πολίτες με διάθεση να προσφέρουν, μια δημοτική αρχή που δεν θα κουβαλά ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

 

Προτείνουμε μια πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα χαρακτηρίζεται από:

 

Δημοκρατία, αποκεντρωμένη λειτουργία και συμμετοχικούς θεσμούς ώστε όλοι μας να έχουμε λόγο για τα δημοτικά πράγματα στο χώρο που ζούμε, στο Δημοτικό ή Τοπικό μας διαμέρισμα, με ετήσια λογοδοσία και απολογισμό πεπραγμένων.

e-mail:  [email protected]

 

Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου.
Διεκδίκηση ανακατανομής πόρων και οικονομικής επάρκειας για την άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Βελτίωση των υφιστάμενων δομών αλληλεγγύης και πρόνοιας και δημιουργία και ανάπτυξη νέων, ενεργητικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας.
Διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος σε συνεργασία με την Πολιτεία αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και μέσα, με πνεύμα ευαισθησίας, ισότητας, δικαιοσύνης και  αλληλοσεβασμού, μακριά από αποκλεισμούς, ακρότητες και μισαλλοδοξία.
Υπεράσπιση και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας και της παραλιακής μας ζώνης υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Σεβασμό και προστασία του δημόσιου χώρου και του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος με ανθρωποκεντρικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.
Συνολικές και συνεκτικές πολιτικές ανάπτυξης που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης όπως τη θέση της, την ιστορία της, τη θρησκευτική και  πολιτιστική της κληρονομιά, τα επιστημονικά της ιδρύματα και τις εγκαταλελειμμένες υποδομές της.
Αποτελεσματική διεκδίκηση βασικών υποδομών όπως η ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η ανάπτυξη νέων ενεργειακών, όπως το φυσικό αέριο, η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών, όπως τα δίκτυα 5G, υποδομές τις οποίες δικαιούται και στις οποίες υστερεί τραγικά η πόλη μας.
Διεκδίκηση υπογειοποίησης του τρένου από Άγιο Ανδρέα μέχρι Πειραϊκή- Πατραϊκή και ανάπτυξη γραμμής τραμ στις νότιες συνοικίες, παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.   

 

Στην Πάτρα υπάρχουν οι δυνάμεις αυτές που μπορούν και πρέπει να παλέψουν ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχουν οι επιστημονικοί, επαγγελματικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί φορείς καθώς και οι δυνάμεις της εργασίας που έχουν  την δυνατότητα να το σχεδιάσουν και να το υλοποιήσουν.

 

Με στόχο μια σύγχρονη Πάτρα, που σέβεται το περιβάλλον, δυναμική και εξωστρεφή, πρωτοπόρα στις νέες συνθήκες που ανοίγονται, και ταυτόχρονα δημοκρατική και αλληλέγγυα, προχωράμε στη συγκρότηση μιας μεγάλης παράταξης ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων. Η κληρονομιά των δύο δημοτικών παρατάξεων, της ΡΑΠ-Πάτρα

e-mail:  [email protected]

 

Ανθρώπινη Πόλη και των Αγωνιζόμενων Πολιτών σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, διεκδίκησης καθώς και συσσωρευμένης εμπειρίας είναι πολύτιμη.

Σήμερα, όμως, κάτι νέο γεννιέται.

Ήρθε η στιγμή να συγχρονιστούμε όλοι και όλες σε ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ.

Παραμερίζουμε τα κομματικά μικροσυμφέροντα και παλεύουμε ώστε το όραμά μας για την Πάτρα να γίνει πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε δημοκρατία, διάλογο, συμμετοχή στις αποφάσεις.

Το 2019 είναι για την Πάτρα έτος ορόσημο. Προχωράμε μπροστά με όραμα και συνέργειες και σχεδιάζουμε μαζί μια νέα πόλη που έχουμε ανάγκη και μας αξίζει.

Σε αυτή την προσπάθεια σήμερα δεσμευόμαστε εμείς.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε ενεργό και δημοκρατικό πολίτη.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2018

e-mail:  [email protected]