Εγκρίθηκε η θέσπιση ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη

Στόχος να συμφωνηθούν τον Ιούνιο του 2019 τα βασικά χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού εργαλείου

Οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης ενός προϋπολογισμού, ανακοίνωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών «πρέπει να υπάρξει ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης», είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σύνοδος κορυφής «επικύρωσε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μακρόν, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου. «Πριν από έναν χρόνο, πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατον. Τις τελευταίες εβδομάδες καταφέραμε να πείσουμε τους πιο επιφυλακτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο στόχος είναι να συμφωνηθούν τον Ιούνιο του 2019 τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του δημοσιονομικού εργαλείου που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μεταξύ των άλλων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν σήμερα από τους «27» περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS).

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ