Η Κοινο_Τοπία στο "Ένας αόριστος άνθρωπος" - Συνομίλησε με τον ποιητή και συγγραφέα Σπύρο Βρεττό - ΦΩΤΟ

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr, στα πλαίσια των δράσεων της για προαγωγή της θεατρικής παιδείας και τη γνωριμία με πατρινούς δημιουργούς και το έργο τους παρακολούθησε την παράσταση <<Ένας αόριστος άνθρωπος>>και κατόπιν συνομίλησε με τον ποιητή και συγγραφέα Σπύρο Βρεττό.

o_syggrafeas_s._vrettos_me_toys_ithopoioys_n._dertili_d._tsangka_n._tsihla_e._kitsanta.jpg

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό ανέβασμα της επιτυχημένης συλλογής διηγημάτων Ένας αόριστος άνθρωπος του Σ. Βρεττού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Η παράσταση βασίζεται στα διηγήματα: «Η πτώση», «Φωτιά στο γκαράζ» και «Ένας αόριστος άνθρωπος».

Την παράσταση που έχει ανέβει στο θέατρο ACT ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ίδιο το συγγραφέα και συνομιλητές τηνΑλέκα Ράπτη και το Νίκο Τσαπακίδη. Στο συντονισμό της συζήτησης με το κοινό -εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας- ήταν ο Ανδρέας Σπηλιώτης.

nikos_dertilis_zoi_ntotsika_artemis_didahoy.jpg

Λίγα λόγια για το έργο

«Ο ουρανός είχε γίνει ένα με τη γη. Τέτοια με παρηγορούν, να ονομάζω ουρανό και γη το πάνω και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου»

Μία ολέθρια παρ’ oλίγο στροφή, κι ένα κουφάρι αυτοκινήτου πλάι στη θάλασσα, ένας χωρισμός ενός παρ’ oλίγου μεγάλου έρωτα, μία φωτιά εν πλω σ’ ένα παρ’ ολίγο ναυάγιο, ξετυλίγουν τις ιστορίες ανθρώπων που ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ανάμεσα στο ορισμένο και το αόριστο. Καθημερινοί άνθρωποι που γίνονται ήρωες μπροστά στα μάτια μας, υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου και των συνόρων, τα όρια ανάμεσα στην όραση και την αφή, ανάμεσα στο γκαράζ και το κατάστρωμα του πλοίου, στην προσπάθεια τους να απαντήσουν στο ερώτημα, τι μας ορίζει;

Συντελεστές

Σκηνοθεσία–δραματουργική επεξεργασία: Άρτεμις Γρύμπλα, Μουσική: Διονύσης Μπάστας, Σκηνικά–Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη, Video mapping: Κωνσταντίνος Πιλάβιος, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιβή Φωτοπούλου, Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας, Ερμηνεύουν: Νίκος Δερτιλής, Έφη Κιτσαντά, Δώρα Τσάνγκα, Νίκος Τσίχλας, Παραγωγή: Τηλέμαχος Τσαρδάκας–θέατρο act

Ο Σπύρος Λ. Βρεττός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1960. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Πάτρα. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, μια ανθολογία ποιημάτων του και τρία βιβλία με δοκίμια. Οι πέντε πρώτες συλλογές του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από τον Φίλιπ Ράμπ (Collected Poems, Shoestring Press 2000). Ανθολογία ποιημάτων του εκδόθηκε στην Ιταλία σε μετάφραση Μάσιμο Κατσούλο (Il postscriptum della storia, Atelier 2005). Η μελέτη του Κώστας Καρυωτάκης, το εγκώμιο της φυγής (Γαβριηλίδης 2006) συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα για το βραβείο δοκιμίου του περιοδικού Διαβάζω. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Στην ενότητα ποιημάτων <<Μήδεια>> (από τη συλλογή Συνέβη) βασίστηκε η παράσταση χοροθεάτρου <<Μήδεια από την αρχή>> της Μάρως Γαλάνη.