Τα «κίτρινα γιλέκα» απειλούν ξανά τον Μακρόν

παρά τις παροχές

Η Γαλλία προετοιμάζεται σήμερα για το πέμπτο «κύμα» κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, σε όλη τη χώρα.

Μόνο στο Παρίσι, περίπου 8.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια των προηγούμενων κινητοποιήσεων, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τις παροχές που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα, για αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ άλλων. Επιπλέον, 14 τεθωρακισμένα οχήματα θα βγουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ηδη, από νωρίς το πρωί η αστυνομία κάνει ελέγχους, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες προσαγωγές.

Το Λούβρο, η Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία θα είναι ανοιχτά σήμερα, όμως αρκετά μουσεία θα μείνουν κλειστά, όπως και δεκάδες σταθμοί του μετρό που οδηγούν στο κέντρο. Κατεβασμένα θα μείνουν τα ρολά και σε κάποια εμβληματικά καταστήματα. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Παρίσι τόνισε ότι παραμένει η ανησυχία για παρείσφρηση βίαιων ομάδων στις κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη φύλαξη μνημείων όπως η Αψίδα του Θριάμβου, όπως και στο να μην επιτραπεί να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», παραδέχθηκε ο Μισέλ Ντελπές, μιλώντας στο RTL.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε πως είναι ώρα να σταματήσουν τα «κίτρινα γιλέκα» τις διαμαρτυρίες και να αποδεχθούν ότι πέτυχαν τους στόχους τους. «Θα προτιμούσα η αστυνομία να κάνει η πραγματική δουλειά της, να κυνηγά εγκληματίες και να δίνει μάχη κατά της τρομοκρατικής απειλής και όχι να φυλάει κόμβους όπου λίγες χιλιάδες άνθρωποι κρατούν απασχολημένη μεγάλη αστυνομική δύναμη», συμπλήρωσε.

Στο Παρίσι η διαδήλωση στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ (Πλατεία της Δημοκρατίας) προβλέπεται για τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος). Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο 136.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ενώ έγινε ρεκόρ προσαγωγών και συλλήψεων.


 iefimerida.gr