Παραδίδονται την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Βουλής από την Περιφέρεια οι υπογραφές για την προστασία της οικογενειακής στέγης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2017

Με την παράδοση στον Πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση των χιλιάδων υπογραφών που συγκεντρώθηκαν ολοκληρώνεται η Κινηματική Πρωτοβουλία, που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2017, για τη συνταγματική κατοχύρωση της οικογενειακής στέγης και την προστασία της από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος πρόκειται να καταθέσει  στη Βουλή τους τόμους με τις χιλιάδες υπογραφές που υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα.

Για το λόγο αυτό, στην Αθήνα θα μεταβεί αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Αρχής, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, αναμένοντας από την Κυβέρνηση να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη, καθώς και τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την κινηματική πρωτοβουλία έχουν συνυπογράψει η ΕΝΠΕ, Μητροπόλεις, θεσμικοί παράγοντες, δημοτικά συμβούλια και δημοτικές παρατάξεις, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς, συλλογικότητες, προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και εθελοντικών κινημάτων και πλήθος πολιτών.  

Η Περιφέρεια με την κινηματική της πρωτοβουλία ζητά:

Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.

Απαραίτητη κρίνεται, ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης, με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.

Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:

Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.

Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:

i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει:

Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.

ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).

iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του στην παρούσα κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ