Πεζούλες Γεροκωστοπούλου για κατεδάφιση και σκάλες προς συντήρηση

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Ήταν το πιο εναλλακτικό στέκι της Πάτρας οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου. Το μέρος όπου δεκάδες νέοι της πόλης συγκεντρώνονται τα βράδια, για να πιουν τις μπύρες τους και να κάνουν τις συζητήσεις τους, αράζοντας στα σκαλάκια, με φόντο την φεγγαράδα (22 Μαΐου 2015 PATRAS EVENTS).

Είναι όνειρα θερινής νυχτός, περασμένα, γιατί αυτός ο χώρος, που καλύπτεται με τις σκάλες Γεροκωστοπούλου που ένωσαν την Κάτω Πόλη με την Άνω και κατασκευάστηκαν στις 24 Οκτωβρίου 1886 επί Δημαρχίας Δημήτρη Πατρινού, σήμερα κακοποιείται. Βλέπε την όψη του, όπως παρουσιάζεται από Δυτικά και άλλο τόσο από Ανατολικά. Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα έργο ξεχωριστό σκάλας που αιωρείται ουσιαστικά χωρίς να ενώνει την Άνω με την Κάτω πόλη.

Κακοποιήθηκε από αυτούς που δεν ξέρουν να φτιάξουν το σπίτι τους, αλλά θέλουν να φτιάξουν το σπίτι των άλλων και όχι μόνο. Το σπίτι που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Πάτρας είναι η πόλη τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ανάπλαση της Κάτω και Άνω Πόλης, σαφώς σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αχαΐας, διαπιστώνει πως η μελέτη της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Άνω και Κάτω Πόλης που σύνταξε ο Δήμος Πατρέων «αντιμετωπίζεται τεχνικά και αποσπασματικά, χωρίς να παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη κεντρική ιδέα». Συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη και η συντήρηση της σκάλας χωρίς να αγγίζονται οι πασαρέλες (πεζούλες) της Γεροκωστοπούλου.

Στις 3 Αυγούστου 2013 στην ΑΛΛΑΓΗ ήδη γράφαμε ότι το έργο της Γεροκωστοπούλου, με πεζοδρόμηση, μιά και άρχισε δεν έπρεπε να τελειώσει στην Καραϊσκάκη. Λογικό ήταν ότι, από Αρχιτεκτονικής πλευράς, επομένως και από λειτουργικής, έπρεπε να φτάσει μέχρι τον πόδα της ομώνυμης σκάλας. Αυτό το έργο της επέκτασης της κατασκευής του πεζόδρομου, πέραν της Καραϊσκάκη, Υψηλάντου, Ηφαίστου έως τον πόδα της σκάλας της Γεροκωστοπούλου (που ονομάζεται και σκάλες Γιογκαράκη), προϋπόθετε την κατεδάφιση των επτά πασαρέλων (πεζούλες) μήκους εκάστη περίπου 14 μέτρα και πλάτους 3,35 μ., με οριζόντια επιφάνεια για να καλυφθεί το (5%) πέντε τοις εκατό περίπου της κλίσεως του δρόμου της Γεροκωστοπούλου. Οι πεζούλες είναι τρεις μεταξύ Καραϊσκάκη και Υψηλάντου, τρεις μεταξύ Υψηλάντου και Ηφαίστου και μια Ηφαίστου που καταλήγει στον πόδα της σκάλας.

ΠΕΖΟΥΛΕΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ         

Οι ζαρντινιέρες με νεραντζιές και πρασιές επί των πασαρέλων, εντείνουν το κλίμα της ασχήμιας που διαμορφώθηκε έτσι ώστε, να επισκιάζεται από δυτικά ιδιαίτερα, η κομψή αμφιθεατρική όψη της ιστορικής κλίμακας με τις παραπλεύρως αρχαιότητες.

Το σκηνικό ξεδιπλώνεται με τις δυο πρώτες πασαρέλες (πεζούλες), που εκατέρωθεν των πλευρών των, εκτείνονται τα σταθερά σκέπαστρα των καταστημάτων με τα τραπεζοκαθίσματά τους, για να καλύψουν τελείως τα υποτιθέμενα πεζοδρόμια του πεζοδρόμου των πεζούλων, έτσι να μην υπάρχει πλέον η αρχή της Γεροκωστοπούλου, που καταλάμβανε τρία τετράγωνα.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι το έργο αυτό της Γεροκωστοπούλου με τις πεζούλες έγινε την πρώτη τετραετία (’86-’90) επί Δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, αλλά ήταν εμπνεύσεως του πρώην Δημάρχου Θεοδ. Κ. Άννινου. Είναι ο λόγος για τον οποίο και αυτή η Δημοτική πλειοψηφία, δεν θέτει θέμα ξύλωσης των πασαρέλων στη μελέτη των Υπηρεσιών της που έκανε για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Άνω και Κάτω Πόλης. Ο Άννινος άφησε και την σφραγίδα του το 1982 με μία από τις βρυσούλες που έφτιαξε στο αρχικό πλατύσκαλο της σκάλας της Γεροκωστοπούλου.

Πάντως όλοι είναι πεπεισμένοι πως η οδός Γεροκωστοπούλου με την σκάλα της, των πολεοδομικών συγκροτημάτων και αρχαιολογικών χώρων εκατέρωθέν της, και εφόσον επεκταθεί η πεζοδρόμηση επί του ιδίου σχεδίου και άνωθεν της Καραϊσκάκη μέχρι τον πόδα της εν λόγω κλίμακας, κατεδαφίζοντας προηγουμένως τις πεζούλες θα μετατραπεί όλη η περιοχή σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας. Θα είναι η παλιά Πλάκα της Πάτρας αναγεννημένη.

 

(1) Φωτογραφία Νίκου Κοσμά.       

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ