Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής: Αν μειωθεί η χρηματοδότηση σε πολιτικές συνοχής θα κάνουμε «δώρο» στην ακροδεξιά

Προειδοποίηση για το κίνδυνο επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με αφετηρία της πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Με τον Εμμανουέλ Μακρόν στριμωγμένο πολιτικά από την έξαρση του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της εθνικής αναδίπλωσης να αποκτούν μεγάλη δυναμική ενόψει ευρωεκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία της Ελλάδας σε δύο ζητήματα:

Στη μείωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου αλλά και στις μειώσεις χρηματοδότησης των παρεμβάσεων πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

Όπως ανέφερε στους ομολόγους του «Το ΠΔΠ 21-27 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την κρίση και δε μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης. Υπάρχουν νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτές πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο, όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ».

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο μήνυμα θα δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό τη πορεία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, επειδή -όπως εκτίμησε- είναι μια πορεία ενίσχυσης και όχι άμβλυνσης των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και εντός των κρατών μελών.

"Αντί για μήνυμα σε αυτούς, θα στείλουμε δώρο στου ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών" υποστήριξε ο πρωθυπουργός ζητώντας να μη μειωθεί κατά 10% η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής και κατά 15% της ΚΑΠ. "αυτό θα γίνει αν πάμε τον προϋπολογισμό από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ" ανέφερε υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας. Πρότεινε μάλιστα τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για παράλογο τρόπο υπολογισμού της χρηματοδότησης για την κοινωνική συνοχή και την ΚΑΠ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανή αδικία όταν για το πακέτο 14-20, η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 07-09 και όχι το τρέχων και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά τη κρίση. Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά σε δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping). Όπως είπε: "...πέραν του ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δε θα το δεχθώ, μας οδηγεί και στο εξής παράδοξο: Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης που να μην επωφελούνται και χώρες που δε χρήζουν ενίσχυσης που ωφελούνται. Αρα έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε τη πολιτική της απόκλισης. Αυτό είναι απαράδεκτο».

 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να διασφαλισθούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ. Απορρίπτοντας την επιλογή να αυξηθεί η εθνική χρηματοδότηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

[Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της Λιθουανίας] Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της Λιθουανίας

«Διαφωνώ ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30%" ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι θα πρόκειται για βήμα επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και αυτό όπως είπε "δεν είναι αποδεκτό,αφού για άλλη μια φορά θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τις ελλειμματικές χώρες του Νότου έναντι των πλεονασματικών του Βορρά».



Πηγή:  iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης