2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας

από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία

Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων σχετικά με ιατρικά θέματα, τις κοινωνικές επιστήμες και το περιβάλλον υλοποίησε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών.
Την αυλαία της συνεργασίας άνοιξε η Ιατρός Βιοπαθολόγος κ. Μαρία Σκούταρη, η οποία ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΣΔΕ Πάτρας για τις λοιμώξεις, τον τρόπο μετάδοσης των λοιμώξεων, την αντιμετώπισή τους, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής από λοιμώξεις.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον και αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από την ενημέρωση της κ. Μαρίας Σκούταρη, η οποία με ιδιαίτερα κατατοπιστικό τρόπο απάντησε στα πολλά ερωτήματα που έθεσαν οι εκπαιδευόμενοι και έλυσε όλες τις απορίες τους για τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα υγείας.
Τη δεύτερη και τρίτη εκπαιδευτική δράση υλοποίησαν τα στελέχη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, Κοινωνικοί Λειτουργοί και καθηγήτριες Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας κ. Κωνσταντίνα Γεωργίου, και αφορούσε τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς ρόλους, και η κ. Λίλιαν Γεωργοπούλου και αφορούσε στάσεις, προκαταλήψεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Στις δύο εκπαιδευτικές δράσεις οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αποκόμισαν πολλές γνώσεις σχετικά με τις κοινωνικές παθογένειες, καθώς τόσο η κ. Γεωργίου όσο και η κ. Γεωργοπούλου φώτισαν ολόπλευρα τα θέματα των κοινωνικών ρόλων και του ρατσισμού και απάντησαν στην πληθώρα ερωτημάτων που έθεσαν οι εκπαιδευόμενοι για τα επίκαιρα και πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα.
Η τέταρτη εκπαιδευτική δράση αφορούσε σε θέματα προστασίας που περιβάλλοντος και υλοποιήθηκε από την κ. Βασιλική Μαρτίνη. Συγκεκριμένα η κ. Μαρτίνη φώτισε ολόπλευρα τη σημασία των δασών για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο ευρύ φάσμα «περιβαλλοντικών υπηρεσιών» που παρέχουν, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την υδροδότηση, τον έλεγχο των πλημμυρών, καθώς και την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και την απερήμωση, στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος του πλανήτη και του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στους τρόπους  προστασίας των δασών.
Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας κ. Μιχάλης Καραγεωργίου ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, τα μέλη της, καθώς και τον κ. Ανδρέα Σπηλιώτη, που από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του 2ου ΣΔΕ στάθηκαν δίπλα μας και μας παρείχαν αμέριστη έμπρακτη στήριξη. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την κ. Σκούταρη, την κ. Γεωργίου, την κ. Γεωργοπούλου και την κ. Μαρτίνη για τις εξαιρετικές και ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποίησαν.

Το έργο ΣΔΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.