Έρευνα: Ποια ώρα την παραμονή των Χριστουγέννων κινδυνεύετε με εγκεφαλικό

13/12/2018 | 11:47

Μια έρευνα που έγινε στη Σουηδία προσδιορίζει την ώρα που κινδυνεύει κάποιος να πάθει έμφραγμα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο κίνδυνος κορυφώνεται γύρω στις δέκα το βράδυ της παραμονής, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους και άρρωστους ανθρώπους, κυρίως λόγω του αυξημένου συναισθηματικού στρες. Είναι επίσης αυξημένος ανήμερα τα Χριστούγεννα (αλλά λιγότερο από ό,τι την παραμονή), την Πρωτοχρονιά (αλλά όχι την παραμονή), καθώς και τα πρωινά (γύρω στις 8 π.μ.), ιδίως της Δευτέρας, αλλά όχι στη διάρκεια του Πάσχα ή των μεγάλων αθλητικών αγώνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Έρλινγκε του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 283.000 περιστατικά εμφραγμάτων στη διάρκεια 16 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 15% αυξημένος τα Χριστούγεννα, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ή μετά, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων η αύξηση του κινδύνου φθάνει το 37%, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

‘Ατομα άνω των 75 ετών, διαβητικοί και καρδιοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως θυμός, άγχος και λύπη, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Δήμος: Οι τυχεροί πατρινοί που τους επιστρέφει χρήματα από χρέη και δεσμεύσεις λογαριασμών

Ο Πούτιν πρότεινε απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη

Η ιστορία της Αν με το… “στάσου μύγδαλα”

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Πάτρα: Εφημερεύοντες γιατροί σήμερα Κυριακή 11 Μαΐου

Eurovision: Η αποθέωση της Klavdia από το Spotify, τα στοιχήματα και τα παρατράγουδα

”Ο Μουνής” της Λένας Κιτσοπούλου, έρχεται στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+

Γερμανία: «Σείστηκε» η «Allianz Arena» στο αντίο του Μίλερ