Πάτρα: "Mήλον της έριδος" για Δήμο και Συμβούλιο αρχιτεκτονικής η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Σκληρή γλώσσα κατά της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, χρησιμοποιούν τα μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, με αφορμή την μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αχαϊκής Πρωτεύουσας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του συμβουλίου Δήμητρα Παγανιά, Δήμητρα Γεωργακοπούλου -Μπάστα, Νικόλαος Κορδός, Ολυμπία Λόη, Παρθενόπη Χρυσανθοπούλου, απαντούν σε αυστηρό ύφος στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά και τονίζουν ότι το όργανο που μετέχουν είναι επιστημονικό και «δεν έχει ούτε κομματική ούτε πολιτική ή αντιπολιτευτική σκοπιμότητα».

«Είναι άτοπο, ανήθικο, προσβλητικό, να φωτογραφίζεται (το Συμβούλιο) στον τύπο, χωρίς επιχειρήματα για κάλυψη των αδυναμιών κάποιων, και επιφυλασσόμεθα για τα δικαιώματά μας» αναφέρουν μεταξύ αλλων τα μέλη του συμβουλίου που γνωμοδότησαν αρνητικά για την επίμαχη μελέτη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

"Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αποτελείται από μέλη-επιστήμονες με εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενό τους θεσμικά επιλεγμένα από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 έως 11 του Ν. 4495/2017.
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι γνωμοδοτικό όργανο και δεν έχει ούτε κομματική ούτε πολιτική ή αντιπολιτευτική σκοπιμότητα. Τα κριτήρια κρίσης και γνωμοδότησης είναι καθαρά επιστημονικά, ενίοτε κοινωνικά και λειτουργεί απόλυτα εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος. Εργάζεται ανελλιπώς παράγοντας μεγάλο αριθμητικά έργο, εξετάζοντας περί τα 50 θέματα τον μήνα.

Είναι άτοπο, ανήθικο, προσβλητικό, να φωτογραφίζεται στον τύπο, χωρίς επιχειρήματα για κάλυψη των αδυναμιών κάποιων, και επιφυλασσόμεθα για τα δικαιώματά μας.

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έκανε απανωτές συναντήσεις και συνεδριάσεις με μόνο θέμα την: «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πατρών», και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή τα απαραίτητα στοιχεία για την εξέταση ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Φορτώνουν καθυστερήσεις στα μέλη του Σ.Α. για υστερήσεις των υπηρεσιών του Δήμου, τη στιγμή που η απόφαση του ΚΑΣ χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να εκδοθεί λόγω παραλείψεων της μελέτης, ενώ το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής 4 εβδομάδες με τέσσερις συνεδριάσεις με το θέμα αυτό . Μεταφέρουν ελαφρά τη καρδία, τα ενοχικά τους σύνδρομα με το πρόσχημα πως θα χαθούν τα χρήματα εξαιτίας υμών, όταν σχεδιάζουν εδώ και τρία χρόνια κάτι τόσο σοβαρό στο ...πόδι, χωρίς αρχική και ουσιαστική διαβούλευση, αποσπασματικά και χωρίς σεβασμό στο αντικείμενο και τη δυναμική της πόλης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ είναι η 31.05.2019. Αυτό το αναφέρουμε για δύο λόγους:
1. Για να καταστεί σαφές για τους πολίτες ότι το έργο θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα του 2020, αφού πρέπει να δημοπρατηθεί και μετά να συμβασιοποιηθεί, κλπ. και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 όπως απαιτεί το πρόγραμμα.

2. Για να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή έχει έναν χρονικό ορίζοντα 6 μηνών (μέχρι
31.05.2019), για να συμπεριλάβει διορθώσεις-παραλείψεις που διαπίστωσε το

Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συναντήσεις που έγιναν παρουσία της Υπηρεσίας του Δήμου και άλλων φορέων, η μελετήτρια δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Συμβουλίου είναι εύστοχες και απαραίτητες για τη βελτίωση της μελέτης.

Επειδή αειφόρος σχεδιασμός σημαίνει να μην αφαιρούμε από τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά μας τους μελλοντικούς πόρους και την δυνατότητα του ευζείν δεν συνηγορούμε γνωμοδοτικά ούτε συναινούμε στην άλωση και ομογενοποίηση των τελευταίων γνήσιων χαρακτηριστικών τόπων και τοπίων της πόλης. Η απόφασή μας αυτή δεν είναι αβασάνιστη, και έχει γνώμονα αφενός την αγωνία και την ευθύνη για την πόλη που ζούμε, αφετέρου την προσπάθεια της μη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος για κάτι που δεν βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης, δεν δίνει την προοπτική και την αισθητική που χρειάζεται η πόλη για τα επόμενα χρόνια.

Επειδή το συμβούλιο δεν έχει ιδιοτέλεια ούτε μέλη ομογενούς πολιτικής άποψης είναι τουλάχστον λαϊκίστικο το δημοσίευμα της Δημοτικής Αρχής και θυμίζει καθεστωτικές συμπεριφορές που ό,τι διαφωνεί είναι με τους άλλους. Όπως τόνισε και η Δημοτική Αρχή άλλωστε, θα προχωρήσει στην ένταξη χωρίς εμάς, αφού η απόφασή μας είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Τα αποφασιστικά όργανα, που ελέγχουν εκείνα τα στοιχεία της μελέτης που τα αφορούν (αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, κλπ.) έχουν ήδη γνωμοδοτήσει.

Οι ωραίες τρισδιάστατες εικόνες και οι επιμέρους τοπικές παρεμβάσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς στον τύπο, δίνουν αποσπασματικές εικόνες στον πολίτη, ώστε να μην είναι δυνατόν να έχει άποψη σαφή και ολοκληρωμένη για το σύνολο των παρεμβάσεων. Μια ωραία εικόνα που δεν λειτουργεί δεν είναι χρήσιμη ούτε για τον πολίτη ούτε για την καθημερινή λειτουργία της πόλης

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εξέτασε με κριτήρια αμιγώς αρχιτεκτονικά, ως επιστημονικό όργανο τη μελέτη. Το συμβούλιο έχει ευθύνη και υποχρέωση σεβασμού και προστασίας όλων των πολιτιστικών, αστικών, πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών αξιών ενός τόπου. Η αρχιτεκτονική δημιουργία , η ποιότητα των κατασκευών , η αρμονική ένταξη τους στο περιβάλλον, ο σεβασμός των φυσικών και αστικών τοπίων, καθώς και της κοινής αλλά και της ιδιωτικής κληρονομιάς συνιστούν δημόσιο συμφέρον.
Σας πληροφορούμε πως είμαστε με την πόλη και τους πολίτες της και το κύριο μέλημά μας, είναι η Πάτρα να μη γίνει τσιμέντο, και να γίνει μια πόλη συναρπαστική και με χαρακτήρα όπως παλιά ήταν. Επιπλέον δεν είναι τυχαίο πως ο επισκέπτης ούτε ξέρει ούτε έχει τρόπο να παραμείνει στην πόλη διότι η εικόνα της πόλης δεν ελκύει ούτε προσκαλεί.

Τα μέλη του συμβουλίου
Παγανιά Δήμητρα, Πρόεδρος
Γεωργακοπούλου -Μπάστα Δήμητρα, μέλος
Κορδός Νικόλαος, μέλος

Τα αναπληρωματικά μέλη του συμβουλίου
Λόη Ολυμπία
Χρυσανθοπούλου Παρθενόπη