Ο γνωστός δημοσιογράφος και ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος προετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ για να καταθέσει στην ΕΡΤ με σκοπό την ανάδειξη της άγνωστης τοπικής ιστορίας και περιοχών του νομού
Εδώ και καιρό o διακεκριμένος δημοσιογράφος και ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και «τρέχει» ένα πρότζεκτ για ντοκιμαντέρ ώστε να το υποβάλει στην κρατική τηλεόραση ως πρόταση. Μέσα από το ντοκιμαντέρ αυτό θα αναδειχθεί η τοπική ιστορία και ο νομός.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Εξαρχόπουλος βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία εδώ και μήνες και πραγματοποιεί έρευνες για δύο σενάρια. «Το ένα θα γυριστεί με αφορμή το βιβλίο του Αλέξανδρου Πάλλη «Μπρουσός», που αναφέρεται σ’ ένα ταξίδι που κάνει ο Πάλλης τον Νοέμβριο του 1920, μετά την πολιτική αλλαγή που συντελείται στη χώρα, όταν χάνει τις εκλογές ο Βενιζέλος και επιστρέφει ο βασιλιάς. Ο Πάλλης, φίλος και υποστηρικτής του Βενιζέλου, οργισμένος αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής για να ξεδώσει. Ξεκινά από την Αθήνα, πηγαίνει στην Πάτρα, περνάει απέναντι, στο Κρυονέρι, από εκεί στο Μεσολόγγι και καταλήγει στο Αγρίνιο» τόνισε ο κ. Εξαρχόπουλος.
Η δεύτερη έρευνα που διεξάγει ο κ. Εξαρχόπουλος στην Αιτωλοακαρνανία είναι για 1.500 εξωδίτες τον Απρίλιο του 1826. «Πρόκειται για την έξοδο του Μεσολογγίου. Θα ακολουθήσουμε το κύριο σώμα της φρουράς που σώθηκε και συντεταγμένα έφθασε στο Ναύπλιο, περνώντας από τη Δερβέκιστα, τον Πλάτανο, την Άνω Χώρας, τους Πενταγιούς, την Άμφισσα, την Αράχωβα, το Ζεμενό, το Κυριάκι, τη Δόμπραινα, την Περαχώρα και τον Ισθμό της Κορίνθου. Η τραγική αυτή πορεία είναι άνωση σε όλους σχεδόν τους Έλληνες. Στην εκπομπή θα δείξουμε την πορεία τους από το Μεσολόγγι μέχρι τον Πλάτανο Ναυπακτίας, όπου τους περιμένει ο Καραϊσκάκης. Επίσης ετοιμάζουμε πρόταση για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με αυτό το θέμα, που θα ενταχθεί στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821» σημείωσε ο κ. Εξαρχόπουλος.
Ωστόσο οι προτάσεις του κ. Εξερχόπουλου για την ΕΡΤ δεν σταματάνε εδώ, αλλά περιλαμβάνουν και την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου κατά τα χρόνια της επανάστασης του 1821 και του Θέρμου.
«Οι εξοδίτες διέσχισαν ένα τμήμα της Ορεινής Ναυπακτίας, από το γεφύρι της Αρτοτίβας πήγαν στον Πλάτανο κι από εκεί στην Άνω Χώρα και στη συνέχεια στους Πενταγιούς. Ακολουθώντας τα βήματά τους έφθασα κι εγώ στην περιοχή του Πλάτανου και με την βοήθεια κατοίκων της περιοχής συνέλεξα στοιχεία. Η πρότασή μας είναι στο στάδιο της έγκρισης για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα και ελπίζουμε να εγκριθεί σύντομα. Στο πλαίσιο των ερευνών κάνω ακόμη δύο ρεπορτάζ για ντοκιμαντέρ που θα γυρίσουμε για το Θέρμο και τις αποκλείστρες, όπου κατέφευγαν τα γυναικόπαιδα, ο άμαχος πληθυσμός μιας περιφέρειας, για να προστατευθούν στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Στη δυτική Στερεά η μεγάλη αποκλείστρα χωρητικότητας 25.000 ατόμων, βρίσκεται κοντά στην Καστανιά της Ευρυτανίας. Μια άλλη, χωρητικότητας 5.000 ατόμων είναι στα όρη του Βάλτου κοντά στο Περδικάκι, ενώ μια τρίτη που επισκέφθηκα, μικρότερης χωρητικότητας, βρίσκεται κοντά στο Λεσίνι, στις εκβολές του Αχελώου. Μια άλλη, αρκετά μικρή, είναι στο Νεόκαστρο της Ναυπακτίας, και άλλες δύο βρίσκονται στην Κλεπά και το Νεοχώρι. Σκοπός μου είναι να στοιχειοθετήσω, αν αυτό σταθεί δυνατό, ένα ντοκιμαντέρ για τις άγνωστες, αλλά σημαντικές αποκλείστρες» τόνισε ο κ. Εξαρχόπουλος.
Πηγη: sinidisi.gr