Ιστορίες για ...γέλια και για κλάματα!

του αποστολου ι. βουλδη

Η ιστορία επαναλαμβάνεται , αλλά δυστυχώς όχι ως φάρσα!  Μπορεί ο Καρλ Μάρξ να ισχυριζόταν πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα», αλλά στην περίπτωσή μας η επανάληψη έχει τα ίδια κίνητρα και χαρακτηριστικά.

Πέρασαν 40 χρόνια και αρκετοί ευλόγως θα θεωρήσουν ότι μυαλά και νοοτροπίες περασμένων ετών διαφοροποιήθηκαν …εις μάτιν!

Όταν ανακοινώθηκε πως στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή προκλήθηκε πραγματικός πανζουρλισμός. Όχι από πανηγυρισμούς, αλλά από αντιδράσεις. Κανείς δεν ήθελε η αχαϊκή πρωτεύουσα να αποκτήσει ανάλογη σχολή, γιατί θα «χάλαγε» τις ισορροπίες ενός καθηγητικού κατεστημένου.

Παρά τα όσα ειπώθηκαν για υποβάθμιση σπουδών και πολλά ακόμη φαιδρά, η Σχολή ιδρύθηκε , λειτούργησε και αποτελεί σήμερα ένα ακαδημαϊκό κόσμημα, όχι μόνο για την Πανεπιστημιούπολη, αλλά έχει αποκτήσει διεθνές κύρος.

Ηταν τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και ίσως να υπήρχαν ακόμη και αστείες δικαιολογίες. Σήμερα όμως ποιος μπορεί με σοβαρά επιχειρήματα να υποστηρίξει πως η ίδρυση στην Πάτρα Νομικής Σχολής θα επιφέρει τσουνάμι δυσμενών εξελίξεων;

Κι όμως υπερισχύουν ακόμη αραχνιασμένες λογικές. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης …ύψωσε το ανάστημά του κατά μιας τέτοιας πιθανότητας, παρασύροντας και πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, που θεωρούν πως θα κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων εφόσον στρατευτούν στον αγώνα «κατά της Νομικής Σχολής στην Πάτρα»!

Είναι θλιβερό και συνάμα προκαλεί προβληματισμό ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να βάζουν λουκέτο στις σχολές τους για να παρατείνουν ένα ιδιόμορφο μονοπώλιο στην παιδεία.

Επιστήμονες  που υπηρετούν την γνώση και την μεταλαμπάδευσή της προτάσσουν τον σκοταδισμό!

Κάποιοι πρέπει να τους πουν πως μεσαιωνικές πρακτικές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αλλά αν ο δάσκαλος δεν έχει ευρύτητα σκέψης , δεν θα τον διδάξει κανείς!

Διαβάστε επίσης