Πάτρα: Το Σάββατο «Κάνε το Σωστό» Σεμινάριο Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου

στον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο

Το Σάββατο 15.12.2018 στις 16.00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο (Ευμήλου 2-4, Πίσω από τον Άγιο Ανδρέα) θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο , ανάλυση και συζήτηση η καλύτερη ταινία του Σπάικ Λι «Κάνε το Σωστό» του 1989 με αφορμή την προβολή στις αίθουσες της νέας του ταινίας «Παρείσφρηση». Θέμα συζήτησης Πολιτικός Κινηματογράφος και Σπάικ Λι και ότι άλλο προκύψει από την προβολή της ταινίας. Προβάλλεται στο Πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου.  Θα προλογίσει και θα συντονίσει τη συζήτηση μετά την Προβολή της Ταινίας ο Γιάννης Καραμπίτσος Σκηνοθέτης, μοντέρ και κριτικός Κινηματογράφου.

Η Προβολή που θα συνοδεύει το Σεμινάριο θα είναι πάντα ελεύθερη για όλους, όχι μόνο για τα μέλη του Σεμιναρίου Κινηματογράφου. Θα προηγηθεί με ελεύθερη είσοδο στις 12.00 το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και στις 14.00 το Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου Παρουσιάσεις-Ανοιχτά Μαθήματα (Δωρεάν) των 2 Σεμιναρίων.

Είκοσι Εννέα χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1989 και λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα στις αίθουσες, μερίδα κριτικών προέβλεπε ότι το αριστούργημα του Σπάικ Λι θα προκαλούσε σοβαρότατα επεισόδια, αν όχι να υποκινήσει μια ολόκληρη εξέγερση, εξαιτίας του θέματός του. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη και το «Κάνε το Σωστό» ξεκίνησε μια διαδρομή που το αναγόρευσε σε μια από τις πιο κλασικές και καίριες δημιουργίες του αμερικανικού σινεμά, διηγούμενο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια πολυφυλετική συνοικία του Μπρούκλιν κατρακυλά στη βία κατά την διάρκεια μιας ασφυκτικά καυτής καλοκαιρινής μέρας.

Πίσω όμως από το πολύχρωμο εθνολογικό μωσαϊκό από χαρακτήρες που γέννησε η πένα του Λι, πίσω από την πρόσκληση «Fight The Power» που απεύθυναν από τα ηχεία οι Public Enemy, πίσω από τις αντικρουόμενες διδαχές του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ που επικαλείται το φιλμ, πίσω από τον απαράμιλλο συνδυασμό του χιουμοριστικού με το δραματικό κρυβόταν η πιο επίκαιρη και οξυδερκής μελέτη των εύθραυστων διαφυλετικών σχέσεων που ενώνουν, χωρίζουν και απειλούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν την Αμερική στον αέρα.

Πληροφορίες στο e-mail [email protected] και στο τηλέφωνο 6944143564. Διοργάνωση: Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στην Πάτρα

12 Συναντήσεις, 2 ώρες Σκηνοθεσία Κινηματογράφου,  2 ώρες Ιστορία Κινηματογράφου, 2 ώρες Προβολή Ταινίας με Συζήτηση. Η Προβολή Ταινίας με Συζήτηση θα πραγματοποιείται πάντα με ελεύθερη είσοδο (για όλους όχι μόνο για μέλη του Σεμιναρίου) και συζήτηση.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου

Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας-Πρακτικής Κινηματογράφου "Κάντο όπως ο Μπέργκμαν", έχει 2 άξονες έναν θεωρητικό και έναν πρακτικό. Στον Θεωρητικό άξονα θα διδαχτούν κείνες οι πλευρές της κινηματογραφικής αισθητικής που έχουν άμεση σχέση όχι μόνο με το τι αλλά και το πως της κινηματογραφικής ταινίας. Η προσοχή που θα δοθεί στα ζητήματα κινηματογραφικής μορφής και ύφους θα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες να οδηγηθούν πιο εύκολα στα «μυστικά» της δημιουργίας μιας ταινίας. Η ανάπτυξη του άξονα αυτού θα γίνει με τη προβολή χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από ταινίες σε βιντεοπροτζέκτορα.

Ο δεύτερος άξονας του σεμιναρίου είναι αφιερωμένος στην κινηματογραφική πράξη όπου θα διδαχτούν Ασκήσεις σκηνοθεσίας, κινηματογραφικής υποκριτικής. Εκμάθηση στοιχειωδών γνώσεων εικονοληψίας, ηχοληψίας, σκηνογραφίας, διεύθυνσης παραγωγής, μοντάζ, εστιασμένων στη παραγωγή ταινίας με ψηφιακό βίντεο. θα συγγραφεί σενάριο για ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους (διάρκειας έως 6΄ λεπτά) και θα γυριστεί . 

 

Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου

12 Μαθήματα για την Ιστορία Κινηματογράφου που καλύπτουν τις απαιτήσεις τόσο όσων παρακολουθούν για πρώτη φορά ένα τέτοιο σεμινάριο και θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τα κινηματογραφικά ρεύματα και κινήματα και τους σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου, αλλά και όσων έχουν παρακολουθήσει ξανά μαθήματα ιστορίας κινηματογράφου.

Πιονέροι του Κινηματογράφου, Έμφαση στη Σχολή του Μπράιτον, Γκρίφιθ, Ρεύματα-Δημιουργοί Δεκαετίας του 20 (Ιμπρεσιονισμός, Εξπρεσιονισμός, Ντανταϊσμός, Σουρεαλισμός, Ρώσικη Πρωτοπορία, Μπουρλέσκ- Κωμωδία)- Κωμωδίες Σκρούμπολ, Μιούζικαλ, Γουέστερν, Ποιητικός Ρεαλισμός, Αστυνομική Ταινία- Φιλμ Νουάρ, Νεορεαλισμός, Κωμωδίες Ealing Studios, Νουβέλ Βαγκ, Free Cinema, Cinema Novo, Κινηματογράφος Πρώην Σοσιαλιστικών Χωρών, Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, Ιταλικός Κινηματογράφος, Ασιατικός-Κινέζικος-Ιαπωνικός Κινηματογράφος, Ινδικός Κινηματογράφος, Γαλλικός, Αγγλικός Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος δεκαετίας 60 και 70, Ισπανικός- Λατινοαμερικάνικος Κινηματογράφος,  Αμερικάνικο Underground – Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος,  Ελληνικός Κινηματογράφος, Οι πιο Σημαντικές Ταινίες Ντοκιμαντέρ, Animation και Πειραματικού Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Σημαντικοί Δημιουργοί του Κινηματογράφου

Διδάσκει : Γιάννης Καραμπίτσος Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου, Ηθοποιός, δημοσιογράφος-δντής διαδικτυακού περιοδικού Camera Stylo Online

Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο (στην οδό Ευμήλου 2, πίσω από το ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα)

Έναρξη 12 Ιανουαρίου 2019 στις 11.30 με κανονικό ανοιχτό μάθημα . Θα πραγματοποιηθούν Ανοιχτά Μαθήματα -Παρουσιάσεις τα Σάββατα έως την Έναρξη του Σεμιναρίου. Έναρξη Εγγραφών από 12 Δεκεμβρίου 2018.