Τζανακόπουλος για Συμφωνία Πρεσπών: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κοινοβουλευτική πλειοψηφία

ευρεία

Την εκτίμηση ότι «υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην πιθανότατη περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα και θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή», εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Real fm.

Σχολιάζοντας τη στάση του Ποταμιού, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, «το Ποτάμι είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια, καθαρότητα και ειλικρίνεια υπέρ της συμφωνίας». 

Συγκεκριμένα, «Ο κ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε ότι δεν πρόκειται να γίνει "κατσαρίδα" της πολιτικής» ανέφερε και θύμισε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε τονίσει ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσει αρχές, αξίες, αλλά και το συμφέρον της χώρας στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή τη στάση την τήρησε και αυτή την στάση θεωρώ ότι τηρεί το Ποτάμι ακόμα και σήμερα».

Όπως σημείωσε δε, πράγματι υπήρξε μία «παραφιλολογία περί αμφιταλάντευσης» η οποία διασκεδάστηκε, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις και του ίδιου του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι θεωρεί τη συμφωνία θετική αλλά και δηλώσεις στελεχών του κόμματος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ «δίνει μία δύσκολη μάχη σε ένα κλίμα που έχει επιβαρυνθεί με καχυποψίες, με έντονα αντιδραστικά αντανακλαστικά, με εθνικισμούς, με σοβινιστικές αντιλήψεις που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι και στην χώρα μας αναπτύχθηκαν τέτοιοι είδους ιδεολογίες και αντιλήψεις σε σχέση με τους γείτονές μας.

Όπως είπε, υπό την έντονη πολιτική πίεση, «ο κ. Ζάεφ, με ένα άστοχο τρόπο, προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις», προσθέτοντας πως όποιος διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δει το περιεχόμενο των συνταγματικών αναθεωρήσεων στη γειτονική χώρα, «θα κατανοήσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν αφήνεται ανοικτό κανένα περιθώριο, τουλάχιστον νομικά, αλλά και πολιτικά, για αλυτρωτισμούς στη γειτονική μας χώρα».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τις καχυποψίες και τις εθνικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις, να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε μία τεράστια πολιτική, διπλωματική, ιστορική ευκαιρία, για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί και εμάς και τους γείτονές μας, αλλά και τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, εδώ και περίπου 30 χρόνια», επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ και τις δηλώσεις στελεχών της για κατάθεση πρότασης μομφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Την αναμένουμε την πρόταση μομφής» και πρόσθεσε ότι «μπορεί η ΝΔ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής να καταθέσει πρόταση μομφής και το ελληνικό Κοινοβούλιο θα δώσει την απάντησή του».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός επανέλαβε ότι ο κ. Καμμένος, όπως είχε δηλώσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ποτέ, να συμπλεύσει με τη ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα ακροδεξιά παραρτήματα της ΝΔ, στην προσπάθεια να ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση. «Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», τονίζοντας ότι αυτό θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μία νέα εποχή, πέραν της μνημονιακής επιτροπείας και των πολιτικών αναταράξεων που επέφεραν τα μνημόνια και θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα Πετσίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «μετά την αποτυχία των fake ΝΕΩΝ, αλλά και της ΝΔ να συγκροτήσουν ένα πολιτικό αφήγημα με βάση το υποτιθέμενο 4ο μνημόνιο, ψάχνουν τώρα να βρουν πολιτικά πατήματα σε ιστορίες, που, πραγματικά, δεν μπορούν να αγγίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η κατηγορία η οποία εξαπολύεται, δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι προσπαθούν να επιτύχουν με αυτές τις αδιανόητες και μάλλον κούφιες καταγγελίες τις οποίες κάνουν».

Εξάλλου, αναφορικά με την επιστολή των φοιτητών, που ζητούν να επανέλθει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην κανονικότητα, όπως αναφέρουν, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει πολιτική καθοδήγηση, «φωτογραφίζει τη ΝΔ» και υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Κατηγόρησε μάλιστα, τη ΝΔ ότι προσπαθεί να απαξιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, επειδή έχει καταρρεύσει το πολιτικό αφήγημα που αφορά την πορεία της οικονομίας. Τόνισε πάντως, ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται την αμέριστη στήριξη από την Πολιτεία «και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» και υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την πολιτική ηγεσία και τις πανεπιστημιακές αρχές, αλλά και το φοιτητικό κίνημα, για να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες.