Πώς θα θωρακίσετε το παιδί ενάντια στο bullying

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Δυστυχώς, ο σχολικός εκφοβισμός είναι μία πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να κάνουμε ότι δεν υφίσταται. Τα κρούσματα της βίας ξεκινούν από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και φτάνει σε ποσοστό έως και 68% στη χώρα μας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν γραμμές υποστήριξης για παιδιά που είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού αλλά η μεγαλύτερη και βασικότερη βοήθεια είναι εκείνη που το παιδί παίρνει από την οικογένειά του. Η καθημερινή επικοινωνία μαζί του και μερικές στρατηγικές προλαμβάνουν τη θυματοποίηση του παιδιού στο σχολείο.

Μιλήστε για το θέμα. Είναι καλό να έχουν μία σφαιρική ενημέρωση πάνω στο θέμα και να γνωρίζουν γιατί συμβαίνει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Μπορείτε να μιλήσετε για τα δικά σας βιώματα στο σχολείο και να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο, αν υποπτεύεστε ότι είναι θύμα bullying. Πείτε του πόσο γενναίο είναι που το κάνει και μιλήστε με το σχολείο για να ενημερώσετε για το τι συμβαίνει.

Μην δίνετε στο παιδί πολύτιμα πράγματα. Αν ο θύτης θέλει τα λεφτά ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή του παιδιού, μην του επιτρέπετε να τα παίρνει στο σχολείο και να στοχοποιείται.

Μιλήστε για το δίκτυο φίλων. Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για πολλούς λόγους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται παρέα όταν έχει να αντιμετωπίσει παιδιά μεγαλύτερης ή και ίδιας ηλικίας. Νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και μειώνονται οι πιθανότητες να δεχτεί επίθεση.

Μιλήστε στο παιδί για την ψυχραιμία. Η καλύτερη άμυνα είναι να αγνοήσεις το θύτη και να μην ασχοληθείς καθόλου. Τα παιδιά που απαντούν στις επιθέσεις γίνονται ο μόνιμος στόχος και όλο αυτό καταλήγει σε φαύλο κύκλο.

Μην το αντιμετωπίζετε μόνοι σας. Αν βλέπετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, μιλήστε με την οικογένεια του θύτη και με το σχολείο. Αν βλέπετε ότι κανείς δεν περνάει στη δράση, αλλάξτε σχολείο.

To σημαντικότερο από όλα είναι να μεγαλώνετε ένα παιδί που νιώθει την ελευθερία να μιλήσει για όλα και να μην κρύβεται από εσάς. Τα περισσότερα θύματα bullying δεν νιώθουν ότι παίρνουν υποστήριξη από το σπίτι τους και αυτό απλώς επιδεινώνει την κατάσταση.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης