Τσακαλώτος: Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή

Στη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ούτε η σκανδαλολογία, ούτε τα σκάνδαλα βοηθούν την οικονομία. Δεν έχουν παταχθεί ακόμα πλήρως οι ολιγάρχες, δεν έχουν όμως και την ευχέρεια για ‘δουλειές’ που είχαν με το παλιό διακομματικό σύστημα” δήλωσε ο κ. Τσακαλώνος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι υπάρχει υπερφορολόγηση σε ορισμένα κοινωνικά στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ άλλων ότι “για τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στόχος ήταν σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας, καλούμενοι παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μία ανθρωπιστική κρίση, έχοντας συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους... Μετά την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούμε πλέον τις συνθήκες για ανάκαμψη, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία. Έτσι, για το 2019 ενδεικτικά, έχουμε μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για μεγάλο μέρος των πολιτών και σε μικρότερο ποσοστό για πολλούς ακόμα” και σημείωσε:

“Προφανώς δεν διαθέτουμε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε για φοροελαφρύνσεις, καθώς κομμάτι αυτού το κατευθύνουμε σε δράσεις για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής και δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής για το παιδί”.

“Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και σε όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων. Τα μέτρα - αντίμετρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020 ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού στην αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ. Γνωρίζετε ότι το 2016 το ΔΝΤ απαιτούσε μία πολύ μεγάλη μείωση του αφορολόγητου. Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπήρξε ένας συμβιβασμός σε μία μικρή μείωση, η οποία μάλιστα δεν ήταν οριζόντια και δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή πληροφοριών: Η Καθημερινή

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ