Όταν οι ειδικοί μιλούν για το δέσιμο, αναφέρονται στην έντονη σύνδεση που αναπτύσσετε με το μωρό σας. Είναι αυτό που νιώθετε όταν θέλετε να το γεμίσετε με αγάπη και τρυφερότητα, ή όταν έχετε αυτό το ένστικτο της προστασίας του παιδιού. Οι μπαμπάδες χρειάζονται χρόνο για να συνδεθούν. Το σημαντικό είναι να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του μωρού και να το παίρνετε αγκαλιά. Κάποιοι μπαμπάδες το νιώθουν αμέσως μετά τη γέννα και άλλοι θέλουν χρόνο. Τώρα σας χρειάζεται και η σύντροφός σας, ενώ ο ύπνος γίνεται πολυτέλεια. Η σύνδεση με το παιδί δεν σχετίζεται απαραίτητα με το πόσο σύντομα νιώθετε κοντά του.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να συνδεθείτε;
Περάστε χρόνο με σωματική επαφή. Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι ανακουφιστικό και για τους δύο σας.
Να του μιλάτε και να του τραγουδάτε και να το κρατάτε κοντά σας ώστε να έχετε οπτική επαφή.
Να παίζετε μαζί του κάθε μέρα. Τα νεογέννητα το απολαμβάνουν σχεδόν όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά.
Να του διαβάζετε και να το κρατάτε κοντά σας όσο το κάνετε.
Τα πρώτα βήματα για να επικοινωνήσετε μαζί του είναι να καθρεφτίζετε τις κινήσεις του και να κάνετε τους ίδιους ήχους. Γενικά, να του μιλάτε και να έχετε λεκτική επαφή μαζί του, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει.
Αν η σύντροφός σας θηλάζει, δεν σημαίνει ότι εσείς δεν μπορείτε να συνδεθείτε με το μωρό. Αφού φάει, βάλτε το πάνω σας για να ρευτεί, τραγουδήστε του, παίξτε μαζί του ή απλά κρατήστε το αγκαλιά. Αν η σύντροφός σας δεν θηλάζει, μπορείτε να μοιραστείτε την ευθύνη του ταΐσματος και να δίνετε κι εσείς το μπιμπερό.
Κι αν δυσκολεύομαι να συνδεθώ με το μωρό; Καταρχάς, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι είναι πιθανό να υπάρχει διαταραχή διάθεσης και έχει αποδειχθεί ότι η επιλόχειος κατάθλιψη αφορά και τους μπαμπάδες σε μεγάλο βαθμό. Αν έχετε χάσει ενδιαφέρον σε δραστηριότητες, αν έχετε πάρει ή χάσει πολύ βάρος, αν είστε κουρασμένος ή δεν έχετε ενέργεια, αν είστε εκνευρισμένος, αναποφάσιστος ή αν παρουσιάζετε βίαιη συμπεριφορά, έχετε πιθανά συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης.
Πηγή: vita.gr