Οι Ταλιμπάν απειλούν με θάνατο τον μικρό θαυμαστή του Μέσι

ΜΟΥΡΤΑΖΑ ΑΧΜΑΝΤΙ

Ο εξάχρονος Μουρτάζα Αχμάντι είχε συγκινήσει πριν από δύο χρόνια την υφήλιο με την αγάπη του για τον Λιονέλ Μέσι, όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του να φορά μια ποδοσφαιρική φανέλα από πλαστική σακούλα με το όνομα του άσου στην πλάτη.

Το όνειρό του μικρού Αφγανού να συναντήσει τον Αργεντίνο μάγο της στρογγυλής θεάς έγινε πραγματικότητα τα τέλη του 2016 σε φιλικό αγώνα της Μπαρσελόνα στο Κατάρ, όπου του δώρισε πλήρη ρουχισμό της Μπάρτσα, μία υπογεγραμμένη φανέλα της εθνικής Αργεντινής, και μια μπάλα. Τώρα, όμως, το παιδί βιώνει έναν εφιάλτη, αφού αναγκάστηκε με την οικογένειά του να εγκαταλείψουν νυχτιάτικα το σπίτι τους στην νοτιοοανατολική επαρχία Γκάζνι, καθώς τον αναζητούσαν με άγριες διαθέσεις οι Ταλιμπάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο συνάντησε πρόσφατα την οικογένεια σ’ ένα δωμάτιο στην Καμπούλ, όπου η μητέρα του μικρού περιέγραψε το δράμα τους. «(Οι Ταλιμπάν) έλεγαν ότι αν τον πιάσουν θα τον κόψουν κομμάτια», είπε έντρομη η Σαφίκα. Έκρυξε το πρόσωπο του διάσημου γιου της μ’ ένα μαντίλι για να μην τον αναγνωρίσουν οι διώκτες του κατά τη φυγή τους. Κι αφού βρήκαν αρχικά καταφύγιο σ’ ένα τέμενος στο Μπαμιγιάν, έφθασαν έξι μέρες αργότερα στην Καμπούλ αφήνοντας πίσω τους όλα τα υπάρχοντά τους, ανάμεσά τους και τα δώρα του Μέσι στον μικρό.

Η οικογένεια Αχμάντι ανήκει στην εθνοτική ομάδα Χαζάρα, που είναι σιίτες και τους οποίους κυνήγησαν οι σουνίτες Ταλιμπάν στην επίθεση που αξπέλυσαν στο Γκάζνι τον Νοέμβριο, αναγκάζοντας 4.000 οικογένειες σε φυγή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα αθλήματα ήταν ελάχιστα ανεκτά από το καθεστώς των Ταλιμπάν, όταν κυριαρχούσε στο Αφγανιστάν την πενταετία 1996-2001 και στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Καμπούλ γίνονταν εκτελέσεις και λιθοβολισμοί.

Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν απέκρουσαν την επίθεση των Ταλιμπάν, η οικογένεια Αχμάντι δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής εκεί. Και όχι μόνον λόγω των Ταλιμπάν. «Οι ντόπιοι γκάνγκστερ έπαιρναν τηλέφωνο κι έλεγαν: “γίνατε πλούσιοι τώρα, δώστε τα λεφτά που σας έδωσε ο Μέσι, αλλιώς θα πάρουμε το γιο σας», είπε η Σαφίκα.

Ο μεγαλύτερος γιος του Μουρτάζα, που του έφτιαξε με την πλαστική σακούλα τη φανέλα, λέει ότι φοβάται ακόμη και στην Καμπούλ. Όσο για τον Μουρτάζα; Του λείπουν, όπως λέει, τα δώρα του Μέσι.

«Τα θέλω πίσω για να μπορώ να παίζω. Μου λείπει ο Μέσι», λέει. «Όταν τον συναντήσω θα του πω: “γεια σου! Πώς είσαι; Κι εκείνος θα μου απαντήσει “ευχαριστώ, να προσέχεις”Τότε εγώ θα τον συνοδεύσω σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και θα τον δω να παίζει»...