Σκουρλέτης: Οι «σώγαμπροι» από την ακροδεξιά καθορίζουν την πολιτική της ΝΔ

Να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία εάν συμφωνεί με το σύνθημα «Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία» ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κατηγόρησε ότι χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες και ανακοίνωσε τη διοργάνωση μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλέ ντε Σπορ, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (19.30μ.μ.) με ομιλητή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για να στείλει το μήνυμα ότι η Μακεδονία λέει «ναι» στη δημοκρατία και στην αλληλεγγύη, λέει «όχι» στον εθνικισμό και στον διχασμό.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είπε ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου στις δημοτικές εκλογές.

 

«Να πω ευθέως ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει τις διαφορετικές δικές της απόψεις απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει όμως το δικαίωμα να χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες. Δεν έχει το δικαίωμα να αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα. Διότι με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν την Ακροδεξιά, τους νεοφασίστες», είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλω να θέσω ευθέως ένα ερώτημα: Εάν η Ν.Δ. συμφωνεί με το σύνθημα ότι 'Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία'. Ένα σύνθημα που ακούστηκε από κάποια χείλη σε κάποιες κινητοποιήσεις. Το ερώτημα είναι σαφές: Το πρόβλημα τελικά για όλους αυτούς είναι η δημοκρατία; Φαίνεται πως είναι η δημοκρατία. Η Ακροδεξιά, ο νεοφασισμός, ο εθνικισμός πρώτα στο στόχαστρο βάζουν τη δημοκρατία. Αλλά δεν μπορούν να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που ιστορικά, στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, υμνούν την επτάχρονη δικτατορία, αυτή που ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου», επισήμανε και πρόσθεσε: «Μου έκανε πραγματικά αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πρόστρεξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει μια διχαστική ρητορική, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απάντησε με ένα απόλυτα σαφή τρόπο σε αυτές τις δηλώσεις και ο ίδιος ο κ. Ζάεφ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδίπλωση».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση ερμηνείας και δήλωσε: «Εμείς έχουμε πει ότι θα είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο περιεχόμενο μιας Συμφωνίας που θεωρούμε ότι υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, που δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη μεγαλούργησε όταν είχε ανοιχτούς δρόμους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων. Δεν μπορεί ο απομονωτισμός να είναι το όραμα, να αποτελεί την προοπτική για τη Βόρεια Ελλάδα».

Συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προφίλ της Ν.Δ. επί Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε πως επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συρρικνωθεί το ευρωπαϊκό προφίλ της Ν.Δ και η πολιτική καθορίζεται περισσότερο από τους «σώγαμπρους» που πήγαν εκεί από την Ακροδεξιά και τον ΛΑ.Ο.Σ.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις τοποθετήσεις της τα προηγούμενα χρόνια. Και, δυστυχώς, επί προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε μια συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προφίλ της Ν.Δ. υπέρ αντιλήψεων που φλερτάρουν με τη λογική της εθνικής αναδίπλωσης. Έχουμε μια πολιτική η οποία καθορίζεται περισσότερο από όλους τους σώγαμπρους που έχουν έρθει από την ακροδεξιά και τον ΛΑ.Ο.Σ και πολύ λιγότερο από την Καραμανλική παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ίδρυση της Ν.Δ. μέχρι τώρα. Δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, εκείνο, όμως, το οποίο δεν έχουν δικαίωμα είναι με την πολιτική τους να ρίχνουν νερό στον μύλο του νεοφασισμού. Δεν έχουν δικαίωμα να κηρύσσουν έναν νέο διχασμό», επισήμανε.

Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη φασιστική επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τη βεβήλωση του μνημείου για τους μαχητές του ΕΛΑΣ που ελευθέρωσαν την πόλη και άλλα περιστατικά και τόνισε την ανάγκη για δημοκρατική επαγρύπνηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Απευθύνθηκε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου και τις κάλεσε να μην στρώνουν το έδαφος σε μισαλλόδοξα κηρύγματα με την πολιτική τους.

«Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι υπόδικοι της οργάνωσης 'Χρυσή Αυγή' σηκώνουν κεφάλι και ανερυθρίαστα μιλούν ευθέως απέναντι σε κάθε διαφορετική άποψη, μιλούν ευθέως απέναντι στη δημοκρατία. Επιβάλλεται η δημοκρατική επαγρύπνηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου», είπε και συνέχισε: «Σημασία δεν έχει απλώς να καταγγέλλεις τα γεγονότα, αλλά να δημιουργείς εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους ώστε να αποκαλύπτεις το πραγματικό πρόσωπο αυτών που κηρύσσουν τη μισαλλοδοξία, αυτών που επιτίθενται σε οποιονδήποτε είναι διαφορετικός. Σε όσους θεωρούν ότι η ύπαρξη του διαφορετικού είναι και αιτία αφανισμού του, της εξαφάνισης τους, δηλαδή υποστηρίζουν τον ναζισμό».

Πρόταση για την Κατερίνα Νοτοπούλου στον δήμο Θεσσαλονίκης από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στον διάλογο με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις με την πρόταση για υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Επισήμανε ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την επιδιωκόμενη συσπείρωση και πρόσθεσε: "Με τη δουλειά που έκανε ως υπεύθυνη του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έδωσε δείγματα γραφής, μίλησε με φορείς της πόλης, πολύ περισσότερο από τη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Χαρακτηρίζεται από έναν δυναμισμό, είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, ένα καθαρό πρόσωπο που έχει ανάγκη συνολικά ο δημόσιος βίος της χώρας και η τοπική αυτοδιοίκηση. Να ξεφύγουμε από τη λογική της ανακύκλωσης παλαιών ονομάτων, κουρασμένων προσώπων ή μεγάλων ονομάτων οι οποίοι κληρονομικώ δικαιώματι θεωρούν αυτονόητο ότι εσαεί είτε θα είναι υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι".

Ο ίδιος μίλησε δε για την ανάγκη να υπάρξει ένα δημοκρατικό προσκλητήριο, ένα μέτωπο δημοκρατίας το οποίο να διεκδικήσει και να συνεχίσει να είναι δημοτική αρχή.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης για δικούς του λόγους αποσύρθηκε. Νομίζω, όμως, η κληρονομιά αυτής της συνεννόησης, αυτού του διευρυμένου δημοκρατικού μετώπου για να μην γυρίσουμε στο μαύρο υπάρχει και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες αυτή η συσπείρωση δυνάμεων να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη και νικηφόρα τελικά», είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η πρόταση που διατυπώθηκε από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση για την Κατερίνα Νοτοπούλου. Είναι ένα πρόσωπο πια γνωστό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστή είναι και η κίνηση μας η 'Ανοιχτή Πόλη' στη Θεσσαλονίκη. Έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει καταθέσει απόψεις, έχει διαμορφώσει μια σοβαρή αυτοδιοικητική και συνεπή παρουσία στην πόλη. Πιστεύουμε ότι πράγματι το πρόσωπο της κ. Νοτοπούλου μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση αυτών των δυνάμεων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Τη διεύρυνση δεν την κάνει η κομματική προτίμηση κάθε υποψηφίου αλλά η δυνατότητα του να συσπειρώνει ένα μεγάλο εύρος αυτοδιοικητικών δυνάμεων».

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι έκανε μια πολιτική πραγματικής στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών. Άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «καταπατά κάθε έννοια αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν κάθε λίγο ανακοινώνει την υποστήριξη στον έναν ή στον άλλον δήμαρχο ή περιφερειάρχη».

Η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε, είναι η παράταξη η οποία ουσιαστικά δεν πιστεύει στον ρόλο της αυτοδιοίκησης. «Πως είναι δυνατό να πιστεύεις όταν θέλεις να την καταδικάσεις στη διαρκή υποστελέχωση και δεσμεύεσαι ότι θα γυρίσεις από το 1/1 στο 1/5 σε ότι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο;», αναρωτήθηκε.

Κάλεσε τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που έχουν τη στήριξη της Ν.Δ. να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την προγραμματική θέση του κ. Μητσοτάκη για επιστροφή στο 1/5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Το ίδιο ζήτησε να κάνουν και όλοι οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης που κάθε φορά τρέχουν να χειροκροτήσουν τον κ. Μητσοτάκη και να πουν στους πολίτες ότι υποστηρίζουν μια προγραμματική πρόταση η οποία καταδικάζει σε διαρκή υποστελέχωση την αυτοδιοίκηση.

Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον δήμο Θεσσαλονίκης απάντησε ότι τον ενοχλεί «η στενά κομματική αντίληψη της Ν.Δ, το ότι αισθάνεται την ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης να έρθει και να χρίσει όπως τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης ως νέος βασιλιάς, τους υποψήφιους για τον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους δήμους».

«Ο κ. Ταχιάος θα κριθεί από τους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Για μας οι διαφωνίες με τον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι προσωπικές, είναι προγραμματικές. Δεν θέλουμε μια συρρικνωμένη τοπική αυτοδιοίκηση, στενά εξαρτημένη από το κεντρικό κράτος, η οποία θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα βασικές λειτουργίες που οφείλει να κάνει η ίδια», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και είχε συνεργασίες με τον συντονιστή της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης Χρήστο Δουίτση και άλλα κομματικά στελέχη, στις οποίες συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις σχετικά με τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και η προετοιμασία της πολιτικής συγκέντρωσης την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης