Τάρτα με κιμά, σπανάκι και μπεσαμέλ

Μία πληθωρική, αλμυρή τάρτα που ταιριάζει πολύ στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά

1 συσκευασία έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο κόλιανδρο ξερό, κοπανισμένο
2-3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
200γρ. σπανάκι πλυμένο, χοντροκομμένο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια και καυκαλήθρες, σε μέτρια κομμάτια
250ml γάλα
100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1½ κουτ. σούπας αλεύρι
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνετε ελαφρά τα κουκουνάρια. Τα βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στο τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, τον κιμά, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγο νεράκι. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα ζουμιά του. Ανακατεύετε μέσα λίγες καυκαλήθρες και λίγα μυρώνια για άρωμα και τραβάτε τον κιμά από τη φωτιά. Τον αδειάζετε σε ένα μπολ και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι.

Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και, αφού μαραθούν λίγο, ρίχνετε το σπανάκι, τις υπόλοιπες καυκαλήθρες και τα μυρώνια και αλατίζετε. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να χάσουν τα χορταρικά τα υγρά και τον όγκο τους. Αλατοπιπερώνετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ψήνετε το αλεύρι ανακατεύοντας για μερικά λεπτά. Προσθέτετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε με αβγοδάρτη μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Εκτός φωτιάς ενσωματώνετε τα αβγά χτυπώντας έντονα με σύρμα για να μην ψηθούν, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή ταρτιέρα ή ένα μακρόστενο ταψάκι και απλώνετε μέσα το φύλλο ζύμης για τάρτα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά.

Ανακατεύετε στον κιμά τα ψημένα κουκουνάρια και δύο κουταλιές της σούπας από την μπεσαμέλ και κάνετε στην τάρτα μια πρώτη στρώση με κιμά. Συνεχίζετε με μια στρώση σπανάκι και τελειώνετε με μια στρώση μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με τριμμένο κεφαλοτύρι, κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω με ένα μαχαίρι και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η τάρτα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαβάστε επίσης