Πάτρα: Σήμερα το αντίο στο "Δούκα" της Δημοσιογραφίας

στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωη το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος" Σπύρος Δούκας, προκαλώντας θλίψη για την απώλεια του "Κυρίου" του Περιφερειακού και Εθνικού Τύπου. 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη 1.30 σήμερα το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα.

Από το 1986 ως το 2011 είχε  την έκδοση της Πελοποννήσου μαζί με την σύζυγό του Νανά . ο Σπύρος Δούκας άφησε εποχή για το ήθος και την αξιοπρέπειά του σφραγίζοντας την εφημερίδα αλλά και τις αναμνήσεις όσων είχαν τη τύχη να δουλέψουν μαζί του. 

11111_0.jpg

Ήταν εκ των ιδρυτικών μελών  του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερερειακών Εφημερίδων.
Ο Σπύρος Δούκας έφυγε αιφνιδίως από την ζωή στο σπίτι του στις 8:40 το βράδυ της Τρίτης, μετά από αδιαθεσία, προδομένος από την καρδιά του στα 90 του χρόνια.

o-thrulikos-ekdotis-tis-peloponnisou-spuros-doukas.w_l.jpg

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ: 

Ο Σπύρος Δούκας ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα και έτρεφε μεγάλη αγάπη για το νησί των Φαιάκων. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα παρασημοφορήθηκε.

47575680_2130172063898721_3788516894328225792_n.jpg

Συνέδεσε τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του με τη ΔΕΗ, στην οποία υπήρξε διευθυντικό στέλεχος.

Μετά το γάμο του με τη Νανά Δούκα, μπήκε στην οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναλαμβάνοντας αρχικά την ευθύνη των οικονομικών υποθέσεων του εκδοτικού οργανισμού.

Το 1987 ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας και ταυτόχρονα την βαριά ευθύνη να την καθοδηγήσει στο μέλλον. Επί των ημερών του, μέχρι και το 2011, η «Πελοπόννησος» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας την ηγετική φυσιογνωμία του εκδότη, ο οποίος ξεχώρισε για τις αρετές και τις ικανότητές του στον περιφερειακό και εθνικό Τύπο.

Με τη σύζυγό του δημιούργησαν το 2000, το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», στη μνήμη της κόρης τους, με σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά παντός είδους κοινωφελών υπηρεσιών προς την πατραϊκή κοινωνία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» στήριξε δεκάδες φορείς.

Ήταν στο πλευρό των ανθρώπων της εφημερίδας μέχρι και το τέλος της ζωής του, δίνοντας πάντα φιλικές και πολύτιμες συμβουλές από την πολυετή εμπειρία του στον Τύπο.

Το tempo24 εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και στην οικογένεια της "Πελοποννήσου".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Σπύρου Δούκα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του ιστορικού εκδότη της «Πελοποννήσου» Σπύρου Δούκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
 
 «Ο Σπύρος Δούκας σφράγισε την πορεία της “Πελοποννήσου” σε δύσκολα για τον Τύπο χρόνια και με το Ίδρυμα “Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα” προσέφερε σημαντικές  υπηρεσίες στην αχαϊκή κοινωνία.
 
Κέρδιζε αμέσως όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και διακρίθηκε για την ευσυνειδησία του και τη διάθεσή του να προσφέρει. Για αυτό άλλωστε και παρασημοφορήθηκε.
 
Στην οικογένειά του, αλλά και την οικογένεια της “Πελοποννήσου” που τόσο αγάπησε και ποτέ δεν εγκατέλειψε,  εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η ΝΟΔΕ Ν.Δ Αχαΐας για το θάνατο του Σπύρου Δούκα

Με αφορμή την απώλεια του Σπύρου Δούκα, ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο Πρόεδρος της  της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ Αχαΐας, Ανδρέας Μαζαράκης έκανε την παρακάτω δήλωση:"Ο Σπύρος Δούκας ο ιστορικός εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος" δεν είναι πια μαζί μας. Ένας πραγματικός άρχοντας κόσμησε με το ήθος του και την ευπρέπειά του το λειτούργημα το οποίο επέλεξε.Οι Αχαιοί του οφείλουμε πολλά. Θα τον θυμόμαστε σαν τον άνθρωπο που υπηρέτησε την δημοσιογραφία του ήθους.Καλό σου ταξίδι κε Σπύρο".

Θόδωρος Παπαθεοδώρου - Βουλευτής Αχαΐας: 

Ο Σπύρος Δούκας υπήρξε ένας μεγάλος και ευγενής υπηρέτης του Τύπου, εκδότης της ιστορικής εφημερίδας Πελοπόννησος, που υπηρέτησε με ήθος, αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια την ενημέρωση των πολιτών της Αχαΐας.  Εκφράζω τα ειλικρινή  συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, καθώς και στην οικογένεια της Πελοποννήσου.

Νίκος Νικολόπουλος - Βουλευτής Αχαΐας:
Με αφορμή την απώλεια του εμβληματικού εκδότη της εφημερίδος «Πελοπόννησος», Σπύρου Δούκα, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στην ακόλουθη δήλωση:
«Έφυγε ο τελευταίος μεγάλος των παραδοσιακών εκδοτών του τόπου πλήρης ημερών. Έπεσε όρθιος σαν τον δρυ ο Σπύρος Δούκας. Όπως του άξιζε. Όπως άξιζε στον άνθρωπο που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή της Πάτρας και του έντυπου λόγου της χώρας. 
Ο Περικλής στον Επιτάφιό του υπογραμμίζει: «οις γαρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες αναφύονται». Αξίζει υπόμνησης η ρήση για να θυμόμαστε τις παρακαταθήκες που αφήνει πίσω του ο εμβληματικός εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Ο Σπύρος Δούκας αφήνει μία χρυσή κληρονομιά στους επίγονους της διάπλασης της κοινωνίας μας. Μία κληρονομιά που φοβάμαι μήπως δεν αποδώσω την πρέποντα και σμικρύνω το μεγαλείο της. 
Με λιτούς, δανεικούς, στίχους μέσα από την ψυχή μου θα πω ότι «αιώνια οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν στον κύκλο του φωτός, γιατί μας πρόσφεραν αγάπη, στη γη, τη χώρα του πυρός…»
Απ’ αυτή τη φράση αναβλύζουν όλα τα προτερήματα του ανδρός, ως κατόχου γενικής παιδείας, «ουχί τυχούσης»:  Ευθυτενής, αρχοντικός, πράος, συνετός, οξυδερκής, φιλεύσπλαχνος, υπόδειγμα οικογενειάρχη, με ατόφια έμφυτη ευγένεια ψυχής, ένα ολόλαμπρο άστρο ακεραιότητας και εντιμότητας. Μια σπάνια ψυχή, που δεν βλάστησε τίποτα το ταπεινό και δόλιο.
Σαν εκδότης διέπρεψε, ακολουθώντας τον δύσβατο δρόμο των εκδοτών που ήταν μόνο εκδότες. Μακριά από την υπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και με δηλωμένη απέχθεια στην ίντριγκα και τη διαπλοκή. Ένας από τους ελάχιστους του τόπου που κρατούσαν ψηλά τη σημαία της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και ελευθεροτυπίας, γι’ αυτό και απολάμβανε τον σεβασμό των πάντων. Αν και ταγμένος παραδοσιακά στον χώρο της κεντροδεξιάς, ήταν ειλικρινώς υπέρμαχος του πλουραλισμού, τουτέστιν πραγματικός υπηρέτης της δημοκρατίας.
Αποχαιρετώ σήμερα τον αγαπημένο μου Σπύρο Δούκα με λέξεις-λυγμούς, αλλά και με παντοτινή ευγνωμοσύνη, γιατί ανελλιπώς τύγχανα της αρωγής του σε κάθε φάση της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Πάντα θα λέω ότι ο μεγαλειωδώς ταπεινός Σπύρος Δούκας κρατούσε προστατευτικά την ομπρέλα της «Πελοποννήσου» πάνω από το κεφάλι μου, ακόμη και στις πολιτικές «αποκοτιές» μου. Ένοιωθα –και είμαι βαθειά υπόχρεος- μια πατρική πνευματική συγγένεια να μας ενώνει.
Πολυαγαπημένε μου κύριε Σπύρο, δεν θ΄ αποχωριστούμε. Δεν θα φύγει η λάμψη της αιώνιας θύμησής σου από τα μάτια μου. Σ’ ευχαριστώ για όλα. Ο Νίκος σου».

 

Γιώργος Μαυραγάνης: Υπήρξε στυλοβάτης του σύγχρονου περιφερειακού και εθνικού Τύπου

Με αφορμή την απώλεια του Σπύρου Δούκα, ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο ιστορικός εκδότης εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπύρος Δούκας, υπήρξε ένας στυλοβάτης του σύγχρονου περιφερειακού και εθνικού Τύπου. Με τον εξαιρετικό και ακέραιο χαρακτήρα του και τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξε στην καθοδήγηση της εφημερίδας σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο τόσο για την «Πελοπόννησο», την εφημερίδα που αγάπησε με πάθος, όσο και την Αχαΐα.

Η καθαρή ματιά του απέναντι στους συνομιλητές του και στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων ήταν ένα από τα στοιχεία που τον διέκριναν.

Στη σύζυγό του, Νανά Δούκα, τους οικείους του και την οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια.

Συλλυπητήρια Κώστα Πελετίδη

Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπύρου Δούκα.

Ο Δήμαρχος συλλυπείται θερμά την οικογένειά του και τους οικείους του.

Συλλυπητήρια Επιστολή Γρηγόρη Αλεξόπουλου: 

«Ο Σπύρος Δούκας υπήρξε ένας ιστορικός εκδότης που άφησε το στίγμα του στον περιφερειακό Τύπο, διδάσκοντας ευπρέπεια, ήθος, αξιοπρέπεια και εντιμότητα, στρατευμένος στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας  της διαφάνειας και της προσφοράς.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Νανά, στην οικογένειά του και στην οικογένεια της «Πελοποννήσου».  

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου για την απώλεια του ιστορικού εκδότη της «Πελοποννήσου» Σπύρου Δούκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σπύρος Δούκας. Ο Πατρινός Άρχοντας. Ο άνθρωπος που “σφράγισε” την ιστορική πορεία της ναυαρχίδας του τύπου.

« Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω, είναι ύψιστο εφόδιο».

Ανέλαβε την εφημερίδα “Πελοπόννησος” σε δύσκολους καιρούς, προσφέροντας με αξιοπρέπεια και ακεραιότητα σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική μας κοινωνία.

«Ο εκλιπών, αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό Τύπο.

Ο Σπύρος Δούκας, μέσα από τις σελίδες της “Πελοποννήσου” πρόβαλε τα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τα θετικά του τόπου μας, προσφέροντας στην κοινωνία μας και τους πολίτες της, ένα σημαντικό βήμα έκφρασης και διεκδίκησης.
Θα τον θυμόμαστε, ως έναν άνθρωπο ήπιο, ευγενή, με πηγαίο αριστοκρατικό ύφος, αλλά απλό και προσιτό, που διακρίθηκε για την ευσυνειδησία του.
Ως ένα κομμάτι της Αχαϊκής Κοινωνίας, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας κι εγώ προσωπικά, συλλυπούμεθα ειλικρινώς τους οικείους του, αλλά και τους συνεχιστές του εκδοτικού του κολοσσού, την οικογένεια της «Πελοποννήσου», που τόσο αγάπησε και πάλεψε σε δύσκολα χρόνια.

Η ευγένεια και το ήθος του, κέρδιζαν όλους, όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν από κοντά, ενώ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι παράμενε δίπλα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους.

Ως ένα κομμάτι της Αχαϊκής Κοινωνίας, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας κι εγώ προσωπικά, συλλυπούμεθα ειλικρινώς τους οικείους του, αλλά και τους συνεχιστές του εκδοτικού του κολοσσού, την οικογένεια της «Πελοποννήσου», που τόσο αγάπησε και πάλεψε σε δύσκολα χρόνια.

Στην οικογένειά του, αλλά και την οικογένεια της “Πελοποννήσου” που τόσο αγάπησε και ποτέ δεν εγκατέλειψε, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Με αφορμή τον θάνατο του επί σειρά ετών εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Σπύρου Δούκα, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια του Σπύρου Δούκα κάνει κατά πολύ φτωχότερο τον ελληνικό Τύπο. Ο εκλιπών υπήρξε ένας ευπατρίδης των περιφερειακών εφημερίδων, τόσο με την παρουσία του στην θέση του εκδότη της εφημερίδας ‘Πελοπόννησος’ όσο και με την δράση και προσφορά του στον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.

Υπήρξε επίσης ένας εξαιρετικά ευγενής και γενναιόδωρος άνθρωπος, ένας συνεπής ιδεολόγος που με ήθος, με παροιμιώδη σεβασμό στην αντίθετη γνώμη αλλά και προσήλωση στις αρχές του υπηρέτησε με τον πιο αυθεντικό τρόπο τον δημόσιο διάλογο και τον κριτικό έλεγχο κάθε εξουσίας.

Ο Σπύρος Δούκας αφήνει το αποτύπωμα του στον ελληνικό Τύπο και θα παραμείνει στο διηνεκές ένα φωτεινό παράδειγμα εκδότη, εργοδότη και δημοσιογράφου. Στους δικούς του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».     

Συλλυπητήρια της Ελενας Κονιδάρη

Ένας από τους ιστορικούς εκδότες, άνθρωπος ευγενής και ευπατρίδης έφυγε από την ζωή.

Μεγάλη για την δημοσιογραφία και τον Τύπο η απώλεια του Σπύρου Δούκα. Με τον θάνατό του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Πάτρα και την ιστορία της.

Ο Σπύρος Δούκας σφράγισε μία ολόκληρη εποχή για την πόλη και πορεύθηκε ως άνθρωπος και ως εκδότης με ήθος αξιοπρέπεια και ευγένεια.

Στην οικογένειά του και στην μεγάλη οικογένεια της Πελοποννήσου εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια 

Χριστίνα Αλεξοπούλου: 

"Ο Σπύρος Δούκας ο ιστορικός εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος" δεν είναι πια μαζί μας.

Υπήρξε Άνθρωπος του κόσμου, Ευπατρίδης της Δημοσιογραφίας που κόσμησε με το ήθος του και την ευπρέπειά του το λειτούργημα που επέλεξε, Άνδρας παλαιάς κοπής απ’ αυτούς που εκλείπουν όλο και περισσότερο στις μέρες μας.

Οι νεότεροι οφείλουμε να τον θυμόμαστε ως τον άνθρωπο που υπηρέτησε τον τόπο αθόρυβα, ευγενικά, αλλά απολύτως ουσιαστικά.

Στη σύζυγό του, Νανά Δούκα, τους οικείους του και την «οικογένεια» της εφημερίδας «Πελοπόννησος» που τόσο αγάπησε, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Συλλυπητήρια του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος για το θάνατο του Σπύρου Δούκα

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος  εκφράζει  την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου  Σπύρου Δούκα. 

          Ο  Σπύρος Δούκας, στήριξε με ήθος, αξιοπρέπεια, συνέπεια και μαχητικότητα, και προώθησε αποτελεσματικά τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Συνδέσμου για  την  ανάπτυξη της τοπικής και  περιφερειακής  οικονομίας.  Η προσφορά του στο έργο του ΣΕΒ ΠΕ & ΔΕ ήταν μεγάλη.

         Διατέλεσε  Πρόεδρος  του  Δ.Σ.  του Συνδέσμου από το 2006 έως 2009.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος με την είδηση του θανάτου του επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου  Σπύρου Δούκα, συνεδρίασε  εκτάκτως και
Με  θλίψη αποχαιρετά τον επίτιμο Προέδρου του Συνδέσμου  Σπύρο Δούκα

Έναν άνθρωπο της δημιουργίας που στήριζε με ήθος, αξιοπρέπεια και συνέπεια τους σκοπούς και το έργο του Συνδέσμου για  την  ανάπτυξη της τοπικής και  περιφερειακής οικονομίας.

Ο Σπύρος Δούκας  διετέλεσε  Πρόεδρος  του  Δ.Σ.  του Συνδέσμου από το 2006 έως 2009.

Αποφασίσθηκε επίσης

Να εκφρασθούν εγγράφως τα συλλυπητήρια  στους οικείους του.
Τα Μέλη του   Δ.Σ.  να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.
Να δημοσιευθεί το παρόν  στον τοπικό τύπο.
Να  κατατεθεί ποσό αντί στεφάνου στον λογαριασμό του συλλόγου ΦΛΟΓΑ.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πόλης» και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας
Χριστόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο Σπύρος Δούκας άφησε έντονο το αποτύπωμά του στον Τύπο. Τον διέκρινε μια έμφυτη
ευγένεια, η οποία ήταν απόρροια της αστικής συνείδησής του. Ήταν άνθρωπος που έτρεφε
μια αποστροφή στα μεγάλα λόγια και παρά το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής μιας ιστορικής
εφημερίδας με μεγάλο εκτόπισμα σε εθνικό επίπεδο αντιμετώπιζε τους συνομιλητές του με
σεβασμό και ειλικρίνεια.
Πίστευε στο ρόλο του Τύπου ως μέσο για την επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών
συναινέσεων, αλλά και ως μέσο για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πάτρας και της
Αχαΐας.
Η «Νέα Πόλη» και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο
του εκλιπόντα, Νανά Δούκα, στους οικείους τους και στην μεγάλη οικογένεια της
εφημερίδας «Πελοπόννησος» για την απώλεια του ιστορικού εκδότη της.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ 

Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους, τους
συνεργάτες και την οικογένεια της «Πελοποννήσου» για τον θάνατο του Σπύρου
Δούκα, ενός ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της εφημερίδας, αλλά
και γενικότερα, της έντυπης δημοσιογραφίας και του Περιφερειακού Τύπου στην
Ελλάδα.
Ευγενής, δωρικός αλλά και γενναιόδωρος, με ευθύτητα χαρακτήρα, ευρυμάθεια,
αγάπη για τον πολιτισμό και την αληθινή ενημέρωση, υπήρξε ο τελευταίος ίσως εκ
των «Πατριαρχών» του παραδοσιακού Τύπου, κερδίζοντας τον σεβασμό και την
αναγνώριση όλων.
Η ιστορία της «Πελοποννήσου», όπως και της δημοσιογραφίας, συνεχίζεται. Όμως,
ο Σπύρος Δούκας είναι η μεγάλη απόδειξη ότι η ιστορία είναι πάντα ευθέως
ανάλογη των ανθρώπων που τη γράφουν.

 

Διαβάστε επίσης