Αυτός είναι ο εκλεκτός του Σόιμπλε για την ηγεσία του CDU

«Τα πολιτικά άκρα θα γίνονταν πιο αδύναμα»

«Θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα εάν ο Φρίντριχ Μερτς επιτύγχανε μια πλειοψηφία στο Συνέδριο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τρεις μέρες πριν από την ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του τακτικού Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι ως πρόεδρος του κόμματος ο κ. Μερτς θα συνεργαστεί καλά με την Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να υφίσταται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εσωκομματικής εκλογής. «Αυτή η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και μάλιστα για ακόμη τρία χρόνια», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Τα πολιτικά άκρα θα γίνονταν με την εκλογή Μερτς πιο αδύναμα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και έκανε λόγο για έναν «πεπεισμένο» Ευρωπαϊστή και έναν «αξιόπιστο ατλαντιστή», ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα την κοινωνική οικονομία. «Για το κύρος του CDU είναι πολύ σημαντικό να έχει στην κορυφή κάποιον με μια τόσο σαφή πυξίδα (…) Η εκλογή του θα διευκόλυνε την εκ νέου συνοχή των πολιτικών δυνάμεων του κέντρου», συνέχισε ο Πρόεδρος της Bundestag και στενός φίλος του υποψηφίου Προέδρου του κόμματος και κατέληξε λέγοντας ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι ένας άνδρας «ο οποίος με ξεκάθαρες ιδέες στέλνει σαφή μηνύματα, ο οποίος έχει το θάρρος να μην περιμένει μόνο το τέλος μιας συζήτησης, αλλά, αντιθέτως, να την διαμορφώνει και αυτό μερικές φορές θα έρθει αντιμέτωπο με αντίσταση, αλλά κάνει καλό στην πολιτική αντιπαράθεση».

Ο κ. Σόιμπλε εκφράστηκε πάντως επαινετικά και για τους άλλους δύο υποψηφίους, την 'Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ και τον Γενς Σπαν, λέγοντας ότι «έχουμε τρεις εξαιρετικά καλούς υποψηφίους».

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μερτς τάχθηκε ακόμη ο Γερμανός Επίτροπος στην Ε.Ε. Γκύντερ Έτινγκερ, ενώ υπέρ της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε ο πρωθυπουργός του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ντάνιερ Γκύντερ.

Διαβάστε επίσης