Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας: Σήμερα η προβολή της ταινιάς "Το Κτήνος"

Πρώτη προβολή: 6.00 μ.μ.

Με την ταινία "Το Κτήνος" συνεχίζονται σήμερα Δευτερα 3 Δεκεμβρίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών. Μια ταινία φρέσκια, με στυλ, τρυφερότητα, προσωπικότητα και με αλληγορίες, πρόκειται για μία υπέρλαμπρη κινηματογραφική δημιουργία.


Πρώτη προβολή: 6.00 μ.μ.

Δεύτερη προβολή: 8.15 μ.μ.

Τρίτη προβολή: 10.30 μ.μ.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Michael Pearce

Ηθοποιοί: Jessie Buckley, Johnny Flynn, Trystan Gravelle, Geraldine James..

Φωτογραφία: Benjamin Kracun

Μοντάζ: Maya Maffioli

Μουσική: Jim Williams

Κοστούμια: Jo Thompson

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 107΄

Στο εντυπωσιακό 'Κτήνος' μια γυναίκα κοιμάται με τον εχθρό. Ίσως. Μπορεί και όχι. Μπορεί και ναι.

Σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα, μια άστατη νεαρή γυναίκα ερωτεύεται έναν μυστηριώδη ξένο που την ενθαρρύνει να κόψει τα δεσμά με την καταπιεστική της οικογένεια. Όταν αυτός θεωρείται ύποπτος για μια σειρά βίαιων φόνων, αυτή τον υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων και συνειδητοποιεί τι είναι ικανή να κάνει. Μια γενναία ταινία που δημιουργεί μια σύνθετη σχέση ανάμεσα στον κεντρικό χαρακτήρα και το κοινό της, ένα σκοτεινό και δραματικό παραμύθι για ενήλικες.

O Michael Pearce είναι νέος σκηνοθέτης, εκπρόσωπος ενός νέου ρεύματος στο αγγλικό σινεμά με έντονα αισθητικά στοιχεία και επιρροές γοτθικού παραμυθιού. Δεν έχει γυρίσει άλλη ταινία πριν το 'Κτήνος', αλλά μετά από αυτήν όλοι θα έχουν τα μάτια τους πάνω του.

Στο 'Κτήνος' ('Beast'), μια νεαρή γυναίκα βρίσκει τον εαυτό της ανάμεσα σε δύο άκρα. Από τη μία, η φορτική οικογένειά της που παλεύει για να συνεχίσει να την ελέγχει. Από την άλλη, η εμφάνιση ενός γοητευτικού, σκληροτράχηλου και μυστηριώδους ξένου, ο οποίος είναι ύποπτος για μια σειρά από φόνους. Η Moll (στο ρόλο η ανερχόμενη Jessie Buckley που είδαμε και στο τηλεοπτικό 'Taboo') βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της, καθώς αναζητά τη θέση της σε αυτή την απομονωμένη παραλιακή κοινότητα.

Και, καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά στον ξένο, είναι όλο και πιο ασαφές το ποιος είναι τελικά το Κτήνος του τίτλου.

Η ταινία του Michael Pearce είναι ένα εντυπωσιακό, καθηλωτικό ντεμπούτο γεμάτο σασπένς και επιβλητικές εικόνες, σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που δε φοβάται να βρωμίσει τους ήρωες και -κυρίως- την ηρωίδα του, με τρόπο που θα μείνει αξέχαστος στους θεατές. Το 'Κτήνος' προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε καλεσμένος κι ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ 17 Απρ 2018

Επιτέλους! Το Beast / Κτήνος (2017) του Βρετανού σκηνοθέτη Michael Pearce, ήρθε στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ για να δικαιώσει κάθε προσδοκία μας. Με τον ασταμάτητο και επιθετικό ρυθμό της, το φρικιαστικό δράμα του Pearce είναι ένα «μαύρο παραμύθι για ενήλικες». Γραμμένο με βάση τις αφηγηματικές αρχές των παιδικών ιστοριών, και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το ρομάντζο μεταξύ δύο ατίθασων νέων μετατρέπεται μεθοδικά σε ένα ανατριχιαστικό θρίλερ που θα σε καθηλώσει.

Η ταινία έχει στυλ και προσωπικότητα. Είναι φρέσκια, και έχει καταφέρει με έναν πολύ μοναδικό τρόπο κινηματογράφησης να χτίσει ένα άψογο φιλμ που παίζει με το μυαλό του θεατή ασταμάτητα. Με μία τρυφερότητα καταφέρνει να δείξει την ψυχική αρρώστια μέσα από μία πιο ανθρώπινη ματιά, καθώς επίσης το ίδιο το σενάριο εμφανίζεται το λιγότερο άρτιο από όλες τις πλευρές του. Τα μυστήρια της ταινίας ξεδιπλώνονται σταδιακά ενώ τα αμέτρητα πανέξυπνα στοιχεία της καταφέρνουν να σε καθοδηγήσουν μέσα στην ιστορία σε σταθερή πορεία με έναν τρόπο τρομαχτικό. Οι ενθουσιαστικά μοναδικές ερμηνείες, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δεν θα σε αφήσουν ούτε για ένα λεπτό να «βγεις» από τον κόσμο της ταινίας. Οι αλληγορίες της είναι το κερασάκι στην τούρτα για μία υπέρλαμπρη κινηματογραφική δημιουργία.

Ήταν μέχρι στιγμής από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε στο φετινό φεστιβάλ. Σας τη συστήνουμε ανεπιφύλαχτα, ειδικά εάν επιθυμείτε να τρομάξετε. Όχι από φτιαγμένα τέρατα που θα πετάγονται στην οθόνη και δαίμονες, αλλά από τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Από τον ακραίο ερωτισμό και από την σκληρή πραγματικότητα. Η καλή κοπέλα λοιπόν δέχεται πίεση από ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον και όπως σε όλα τα παραμύθια το σκάει στο δάσος. Εκεί μπορεί να συναντήσει είτε τον πρίγκιπ;A της είτε το τέρας. Ποιον θα συναντήσει τελικά; Καλές προβολές!

Μένη Τσιλιανίδου

Michael Pearce

Ο Μάικλ Πιρς γεννήθηκε στο νησί Τζέρσι και έχει τη βάση του στο Λονδίνο. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Arts Institute του Μπόρνμουθ και την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, όπου η μικρού μήκους ταινία του Madrugada κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία στα Royal Television Society Awards. Η επόμενη μικρού μήκους ταινία του Riteήταν υποψήφια για τα βραβεία BAFTA και BIFA και προβλήθηκε σε 40 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Το 2011, ο Μάικλ διακρίθηκε από το περιοδικό Screen International ως ένας από τους «Αυριανούς Αστέρες».

Φιλμογραφία: 2017/III Beast, 2013 Keeping Up with the Joneses(Short), 2013 Coming Up (TV Series), 2010 Rite (Short), 2008 Madrugada (Short)

Διαβάστε επίσης