Ο ρυθμός μείωσης των«κόκκινων» δανείων επιταχύνθηκε ή έμεινε σταθερός στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους 18 μήνες, σε αντίθεση με την πενιχρή πρόοδο που σημειώθηκε σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας (Financial Stability Review).
H έκθεση της ΕΚΤ σημειώνει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έκαναν περαιτέρω πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Το συνολικό ποσοστό των κόκκινων δανείων τους μειώθηκε περαιτέρω στο 4,4%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν πρόοδο και στο απόθεμα κατασχεμένων στοιχείων ενεργητικού. Από τα τέλη του 2014, το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχει μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο.
Η ΕΚΤ διαπιστώνει αύξηση της έντασης στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας που ακολούθησε τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης φέτος τον Μάιο. Η αυξανόμενη ένταση στην ιταλική αγορά ομολόγων θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί για μία απότομη άνοδο στo κόστoς δανεισμού. «Η πίεση στο κόστος χρηματοδότησης των χωρών, σε συνδυασμό με μία έλλειψη επαρκών προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής, μπορεί να θέσουν τον λόγο του χρέους (προς το ΑΕΠ) σε μη βιώσιμη τροχιά στις χώρες με υψηλό χρέος», προσθέτει.
Ωστόσο, αναφέρει ότι η μετάδοση της επίπτωσης στις άλλες χώρες ήταν έως τώρα σχετικά περιορισμένη, καθώς οι συνθήκες της οικονομίας ήταν ισχυρές και συνεχίσθηκαν οι θετικές ειδήσεις από τις χώρες που είχαν επηρεασθεί περισσότερο από την κρίση, όπως ήταν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου (της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου) και η ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι το περιβάλλον όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης έγινε πιο δύσκολο. Η πιθανότητα ευρύτερης έντασης στις αναδυόμενες αγορές, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και οι εμπορικές εντάσεις δημιουργούν προκλήσεις, σημειώνει. Οι μεγάλες δαπάνες της Ιταλίας, το δυνητικό τέλος του κύκλου ανάπτυξης των ΗΠΑ και οι ενδείξεις για υπερεκτιμημένη αγορά ακινήτων της ευρωζώνης είναι μεταξύ των ανησυχιών.
Η αντοχή των τραπεζών, προσθέτει, βελτιώθηκε, αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες συνεχίζουν να περιορίζουν την κερδοφορία τους. Οι ανησυχίες για τη ρευστότητά του αυξάνονται, εν μέσω μεγαλύτερης ανάληψης κινδύνων από επενδυτικά ταμεία.
Πηγή: enikos.gr