Εξώδικο Αμβρόσιου κατά Ξυδάκη – 'Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία" λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Νίκο Ξυδάκη
Ο ιεράρχης ζητά από τον Νίκο Ξυδάκη να δώσει «αποδείξεις και ονόματα», σε σχέση με όσα είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (στις 19 Νοεμβρίου) για τον φόβο των ιερέων έναντι της υπερεξουσίας των ιεραρχών, με αφορμή την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Ο μητροπολίτης ζητά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άμεσα τα στοιχεία αυτά, αλλιώς απειλεί ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους ως πολίτης, όπως υποστηρίζει.

Στην έγκληση του ιεράρχη απάντησε με δήλωσή του ο Νίκος Ξυδάκης: «Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία. Και ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών» σχολίασε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Αμβρόσιο ότι επιδίδεται στη δημόσια υποκίνηση βίας και στην κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος.

Αναλυτικά η δήλωση Ξυδάκη

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε καλόπιστο δημοκρατικό πολίτη ο τρόπος που μερικοί ιεράρχες αντιλαμβάνονται τον δημόσιο βίο. Πολιτικολογούν από άμβωνος, αποφαίνονται επί αστρονομικών θεμάτων, εξαπολύουν κηρύγματα μίσους, αρές και κατάρες, αλλά απαιτούν από τους αιρετούς αντιπροσώπους του ελληνικού λαού να μην εκφέρουν πολιτικές κρίσεις.

Κάποιοι ιεράρχες έχουν απομακρυνθεί φαίνεται από την ουσία της εκκλησιαστικής ζωής και της χριστιανικής παράδοσης, τόσο ώστε να θεωρούν ότι μια κρίση, μια σκέψη, ακόμη και η καλόπιστη, είναι ικανή να απειλήσει το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Ισως διότι δεν ανέχονται την ελεύθερη σκέψη, ίσως διότι ανησυχούν για την άτυπη κοσμική εξουσία τους, ίσως διότι έτσι έχουν συνηθίσει: να επιδίδονται στη δημόσια υποκίνηση βίας και στην κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος, και όχι στον λόγο του ποιμένα, τον λόγο της αγάπης και της καταλλαγής.

Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία.

Και ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών».

Διαβάστε επίσης