Συνέντευξη τύπου από τον Αλέξη Κούγια στην Πάτρα για την υπόθεση Μπακάρι - Τί είπε για τον Εισαγγελέα Εφετών Γ. Μπισμπίκη

θα ζητήσει την αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου

Συνέντευξη τύπου για την υπόθεση της δολοφονίας του Μπακάρι Χέντερσον και την τελική απόφαση του δικαστηρίου, αναμένεται να παραχωρήσει στην Πάτρα, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των τριών Σέρβων. 

Σήμερα το πρωί, ο κ. Κούγιας, ανέφερε μιλώντας στο Max fm και στον Κωνσταντίνο Φλαμή, ότι αναμένεται να ζητήσει την αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, ώστε να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Ενώ παράλληλα, τόνισε ότι εκτιμά βαθύτατα τον Εισαγγελέα Εφετών Γ. Μπισπίκη, ο οποίος έκανε δεκτή την έφεση της οικογένειας κατά της πρωτόδικης απόφασης. Παρόλα αυτά, όπως είπε, υπάρχουν νομικά σημεία τα οποία επιθυμεί να επισημάνει δημοσίως. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει σταλεί κάποιο αίτημα του κ. Κούγια για παραχώρηση της αίθουσας, το οποίο, διαδικαστικά, θα πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ του συλλόγου. 

Να υπενθυμίσουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Κούγια: ​

“Όπως είναι γνωστό, ήμουν και είμαι συνήγορος 3 νεαρών Σέρβων ηλικίας 18 ετών, οι οποίοι κατηγορούντο μαζί με άλλους 6 κατηγορουμένους ότι διέπραξαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εις βάρος του Αμερικανού υπηκόου Μπακαρί Χέντερσον μετά από συμπλοκή μαζί του, μετά από σοβαρό επεισόδιο, το οποίο προκάλεσε ο ίδιος διαπράττοντας το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όταν για τα μάτια μιας νεαρής 20χρονης Σέρβας κάρφωσε στο πρόσωπο νεαρού Σέρβου ένα σπασμένο μπουκάλι, το οποίο έσπασε προηγουμένως ο ίδιος.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών μετά από δίμηνη διαδικασία ήταν να μεταβάλει την κατηγορία, όπως είχε το ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, και να δεχθεί ότι ουδείς εκ των κατηγορουμένων διέπραξε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αλλά ότι ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων διέπραξαν το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και οι υπόλοιποι που καταδικάστηκαν, ότι διέπραξαν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της απλής σωματικής βλάβης.

Το δικαστήριο ως γνωστόν αθώωσε 3 κατηγορουμένους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν καθόλου στην συμπλοκή.

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι η Εισαγγελία Εφετών Πατρών, ΤΡΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΗΜΕΡΕΣ (περιλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου) από την ημέρα έκδοσης της απόφασης και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ, άσκησε έφεση.

Δεν γνωρίζω ποιος Εισαγγελέας ή ποια Εισαγγελέας Εφετών άσκησε την έφεση, αλλά μετά από 45 χρόνια καθημερινής δικηγορίας σε όλα τα Ελληνικά Δικαστήρια θέλω αφενός μεν να εκφράσω την απορία μου για την ταχύτητα της εισαγγελικής αυτής ενέργειας, αφετέρου δε να εκφράσω για άλλη μια φορά την προσωπική μου άποψη ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης δεν είναι οι δικαστικές αποφάσεις, αφού οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Τακτικοί Δικαστές φημίζονται παγκοσμίως για την επάρκειά τους, αλλά οι υπερβολικές εισαγγελικές ποινικές διώξεις που γίνονται είτε για λόγους εντυπώσεων, είτε κατά παραγγελία πολιτικών προϊσταμένων χωρίς καμία νομική βάσανο, που απομυθοποιούνται καθημερινά στα Δικαστήρια, αλλά και οι εισαγγελικές εφέσεις και οι εισαγγελικές αναιρέσεις κατά παραγγελία κατά αποφάσεων Τακτικών Δικαστών χωρίς καμία μελέτη της δικογραφίας, οι οποίες καταλήγουν στις ίδιες αποφάσεις των Πρωτοβαθμίων Δικαστηρίων και το μόνο αποτέλεσμα, το οποίο έχουν, είναι να συνεχίζεται η ψυχική ταλαιπωρία και η δυσφήμιση άδικα κατηγορουμένων και, το κυριότερο, να δημιουργείται ανασφάλεια στους απλούς πολίτες για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα”.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας για την υπόθεση του θανάτου του Μπακάρι Χέντερσον, τον Ιούλιο του 2017, στον Λαγανά της Ζακύνθου, άσκησε σήμερα ο αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, Γεώργιος Μπισμπίκης.

Η έφεση ασκήθηκε, έπειτα από σχετική αίτηση που κατέθεσαν οι συνήγοροι της οικογένειας Χέντερσον και η οποία έγινε δεκτή, για τους επτά από τους εννέα συνολικά κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι έξι κατηγορούμενοι θα δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, ενώ ο έβδομος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, οι έξι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, κατά περίπτωση, για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη, για θανατηφόρα σωματική βλάβη και για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ ο έβδομος για απλή σωματική βλάβη.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ