«Η Φορολογική Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ως Μοχλός Ανάπτυξης της Ελλάδας» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Παραγωγικών Τάξεων της ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαϊας, παρουσία του Τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Χρήστου Σταϊκούρα. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του 21ου Φόρουμ Ανάπτυξης.
Ο Γ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στα φορολογικά μέτρα που εφάρμοσε η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο να μετέχει στο οικονομικό επιτελείο της, επισημαίνοντας ότι αρκετές φορές η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ήλθε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις όσων επιθυμούσαν να διατηρηθεί το αναχρονιστικό φορολογικό σύστημα.
Στο διάστημα που ήταν Υφυπουργός ανέλαβε την ευθύνη να προτείνει και να υλοποιήσει μια εκτεταμένη φορολογική μεταρρύθμιση, με βασικές προτεραιότητες στα εξής: Αλλαγή του συστήματος, καλύτερη οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, σκληρή διαπραγμάτευση προς όφελος της πατρίδας αντικρούοντας τα επιχειρήματα των δανειστών σε θέματα αύξησης της φορολογίας.
Ανάμεσα σε αυτά που προωθήθηκαν στο διάστημα που θήτευσε στο Υπουργείο ήταν τα ακόλουθα:
Ψηφίσθηκε νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος μετά από 60 χρόνια.
Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
Αναμορφώθηκε ύστερα από 30 χρόνια το λογιστικό δίκαιο με το Νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα καταργώντας τυπολατρικές υποχρεώσεις όπως η απόρριψη των βιβλίων, που κανένας δεν τολμούσε να κάνει, και εναρμονίζοντας το ελληνικό λογιστικό δίκαιο με τους διεθνείς και τους ενωσιακούς κανόνες.
Ενσωματώθηκαν στους Κώδικες οι πιο σύγχρονες διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής (π.χ. για εξωχώριες εταιρείες, για τεχνητές συναλλαγές, για ελεγχόμενες εταιρείες, κ.λπ.) και υλοποιήθηκαν εφαρμογές για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής (ελεγκτικές μέθοδοι, ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων, έναρξη εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών στην εμπορική αλυσίδα των καυσίμων, κ.λπ.).
Έγιναν παρεμβάσεις αφενός για να μην καταρρεύσει και αφετέρου για να εκσυγχρονισθεί η φορολογική διοίκηση όπως: α) η συγχώνευση των ΔOY από 290 σε 120, β) η εγκατάσταση νέου λογισμικού του TAXIS 2, γ) η πιστοποίηση των ελεγκτών και προσλήψεις νέων, δ) η θεσμοθέτηση της ημιαυτόνομης Γενικής Γραμματείας Εσόδων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτή.
Πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, το ηλεκτρονικό παράβολο, τα ηλεκτρονικά τέλη κυκλοφορίας, τη μεταφορά των πληρωμών στις τράπεζες, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, το μητρώο λογαριασμών που επιτρέπει την άμεση απόκτηση πληροφοριών, τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους, με αποτέλεσμα να αναβαθμισθεί το επίπεδο της φορολογικής διοίκησης και να εξυπηρετείται καλύτερα και ταχύτερα ο φορολογούμενος.
Επίσης, ο Γ. Μαυραγάνης υπενθύμισε ότι η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης που μετείχε στηρίχθηκε καταρχάς στην αλλαγή του μείγματος που βασίσθηκε κατά 1/3 σε αύξηση φόρων και 2/3 σε περικοπή δαπανών. Παράλληλα άρχισε η αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης με τα ακόλουθα μέτρα:
Μείωση επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων μέχρι 22.000 Ευρώ περίπου που είναι η συντριπτική πλειοψηφία.
Αύξηση αφορολόγητου από 5.000 Ευρώ σε 9.250.
Μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών από 45% στο 42%.
Μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 23% στο 13%.
Μείωση του φόρου μερισμάτων από 25% στο 10%.
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στο χαμηλότερο επιτρεπτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέσπιση επιδόματος θέρμανσης που κάλυπτε μεγάλο φάσμα πληθυσμού με γρήγορη καταβολή και από το 2014 και με προκαταβολή.
Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% την αύξηση του οποίου τη βρήκαμε ψηφισμένη και με υποχρέωση εφαρμογής της.
Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.
Αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με το ΕΤΑΑ και μείωση της επιβάρυνσης κατά 15%.
Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από 10% σε 3%.
Αναστολή για 2 έτη φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Εφαρμογή για πρώτη φορά της φορολόγησης των αγροτών με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα αλλά με χαμηλό συντελεστή 13% για να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας.
Παραλλήλως, τον Αύγουστο του 2014 σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοίμασε τον κοστολογημένο Οδικό Χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων 2015-2017 ο οποίος περιλάμβανε: Σταδιακή μείωση φόρου ΑΕ στο 20% από 26%, μείωση του ανώτατου συντελεστή 42% μισθωτών, συνταξιούχων στο 33%, σταδιακή κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% κ.ά.
Όλα αυτά, όμως, αφορούν το παρελθόν. Ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ έχει ετοιμάσει μια δέσμη φορολογικών μέτρων και αποφάσεων άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και της Ελλάδας. Συμπύκνωσε τα μέτρα της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ στα εξής:
Μείωση φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 20%.
Μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% στο 5%.
Αύξηση του ορίου για ένταξη στο καθεστώς στο ΦΠΑ από 10.000 στις 25.000 Ευρώ.
Μείωση του εισαγωγικού κλιμακίου φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% στο 9%.
Καθορισμός δύο συντελεστών ΦΠΑ, 11% και 22%. Επίσης, μείωση του συντελεστή στο ΦΠΑ της εστίασης με επαναφορά του στο χαμηλό συντελεστή.
Θέσπιση υπεραποσβέσεων σε νέες επενδύσεις παγίων.
Διπλασιασμός του χρόνου μεταφοράς ζημιών από πέντε στα δέκα χρόνια.
Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2% στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων που απασχολούν 50 εργαζόμενους ή αυξάνουν κάτα 10% τις θέσεις εργασίας.
Θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με παράλληλη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της φορολογίας αυτής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναστολή ΦΠΑ για τρία χρόνια στην οικοδομική δραστηριότητα.
Θέσπιση έκπτωσης φόρους 40-50% για την αναβάθμιση κτιρίων.
Θέσπιση της μεταβίβασης των ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο με παράλληλη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση των πράξεων.
Παροχή κινήτρων για την επιλογή φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από οικονομικά ευκατάστατους όπως η Κύπρος και άλλες χώρες.
Θέσπιση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, το οποίο είχε προβλεφθεί από το 2015.
Έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σημείωσε επίσης ότι για την περιφερειακή ανάπτυξη προέβλεψε στη νομοθεσία και στις συμβάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων 5% φόρο υπέρ της Περιφέρειας και το μόνο που απομένει είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία απόδοσής του. Αν όπως φαίνεται το κοίτασμα στον Πατραϊκό είναι εκμεταλλεύσιμο αυτό θα δώσει πόρους στην Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης και στήριξης των κατοίκων της αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθεί και η τελευταία εκκρεμότητα με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.