Κάθε ηλικία έχει τις δικές της απορίες και τον τρόπο να εκφράζεται. Αντίστοιχα, από τη δική σας πλευρά, πρέπει να χρησιμοποιείτε και την ανάλογη γλώσσα ώστε να γίνεστε κατανοητή στο παιδί και να μην δίνετε περισσότερες ή λιγότερες πληροφορίες από αυτό που χρειάζεται. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας δείχνει περισσότερη περιέργεια όταν βλέπει φωτογραφίες από την εγκυμοσύνη σας ή αν περιμένετε δεύτερο παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά βάζουν μία κούκλα κάτω από την μπλούζα τους και υποκρίνονται ότι έχουν μωρό στην κοιλιά τους.
Αν το παιδί δεν ρωτήσει από μόνο του σε αυτήν τη φάση, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε εσείς αυτήν την κουβέντα. Αν δεν ρωτάει, του είναι προς το παρόν αδιάφορο. Αν κάνει μία πολύ γενική ερώτηση τύπου ‘από πού ήρθα;’ Μην βιαστείτε να πείτε τα πάντα. Μπορεί να ρωτάει κάτι πιο απλό και απλά δεν ξέρει πώς να το διατυπώσει. Σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε τι θέλει να μάθει και μετά εξηγήστε με πολύ απλές λέξεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως σπέρμα και μήτρα αλλά σε σύντομες και κατανοητές προτάσεις. Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε μία ιστορία
Κλασικές ερωτήσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας και πώς να απαντήσετε
‘Πώς μπαίνει ένα μωρό εκεί μέσα’; Μία γλυκιά και απλή απάντηση αρκεί για την ώρα. ‘Η μαμά κι ο μπαμπάς αγαπιούνται πολύ και μπορούν να δημιουργήσουν ένα μωρό μέσα στη μαμά’. Αν θέλει να μάθει κι άλλα, μπορείτε να μιλήσετε για το σπέρμα του μπαμπά και τα ‘αυγά’ της μαμάς.
‘Τι κάνει το μωρό εκεί μέσα’; Αυτό το ρωτάει συνήθως αν είστε έγκυος. Εκεί μπορείτενα του αντιστρέψετε την ερώτηση για να δείτε τι πιστεύει εκείνο. Η γενική απάντηση είναι ότι μεγαλώνει σιγά σιγά ώστε να είναι έτοιο να βγει και να είναι μαζί σας.
‘Μπορώ κι εγώ να μεγαλώσω ένα μωρό μέσα μου’; Αν είναι κορίτσι, μπορείτε να της εξηγήσετε ότι μπορεί να κάνει παιδιά όταν θα είναι μεγάλη. Αν είναι αγόρι, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να έχουν μέσα τους ένα μωρό. Ανάλογα με την ηλικία, μπορείτε να εξηγήσετε τη διαδικασία πιο αναλυτικά.
‘Πότε θα βγει το μωρό έξω’; Μπορείτε να το κρατήσετε απλό με το να του πείτε ότι μετά από κάποιους μήνες, το μωρό είναι έτοιμο να βγει ή να εξηγήσετε τη διαδικασία με το νοσοκομείο και το γιατρό που θα σας βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάσετε τη διαδικασία ως χαρούμενη και θετική ώστε να μην φοβηθεί.
Πηγή: vita.gr