Τέσσερα χρόνια πριν, οι διεθνείς σκέφτονταν το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη Βραζιλία, περιμένοντας την κλήρωση των προκριματικών για το Euro της Γαλλίας. Ήταν 23 Φεβρουαρίου του 2014, όταν η Εθνική βρισκόταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, σε όμιλο που θα πέρναγαν οι δύο πρώτοι και ο τρίτος θα έπαιζε μπαράζ. Τότε, στη Νις της Γαλλίας, γλιτώναμε σίγουρα τις Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ρωσία και Βοσνία.
Τέσσερα χρόνια μετά, οι διεθνείς θα δουν στην τηλεόραση την κλήρωση και θα διαπιστώσουν πως η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο βρισκόμαστε τόσο χαμηλά, ενώ είμαστε στην 42η θέση στο FIFA ranking και στην 28η ανάμεσα στις χώρες της UEFA. Εκτός από το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν καταφέραμε να προκριθούμε είτε στο Euro της Γαλλίας, είτε στο Μουντιάλ της Ρωσίας, η Εθνική δεν έχει και πολλές επιτυχίες. Σε αυτά προσθέστε πως από φέτος το Nations League, ουσιαστικά ορίζει και τα γκρουπ δυναμικότητας.
Από τη στιγμή που έγινε ο διαχωρισμός των χωρών σε τέσσερα διαφορετικές... Λίγκες, με βάση το ranking τους, ήταν πάνω-κάτω προσχεδιασμένα και τα γκρουπ δυναμικότητας. Όμως, αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με την απόδοση κάθε χώρας στο Nations League. Για παράδειγμα, η Γερμανία, που είχε μόλις δύο ισοπαλίες, έπεσε στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και η Πολωνία ανέβηκε στο πρώτο.
Προφανώς οι αλλαγές δεν θα μπορούσαν να είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν η Ελλάδα έκανε το 6 στα 6 στον όμιλό της, δεν θα μπορούσε να βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Όμως, αρχικά θα ανέβαινε στη League B, θα παρέμενε στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και θα μπορούσε να είχε καλύτερες βάσεις ενόψει των επόμενων προκριματικών, αλλά και του επόμενου Nations League.
Πλέον, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα ενόψει της κλήρωσης στις 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο. Και η Εθνική δεδομένα θα χρειαστεί δύο υπερβάσεις (περνάνε οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο) εάν θέλει να επιστρέψει στην elite...
Δείτε ΕΔΩ περισσότερα