Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα για το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία Λεχαινών με τίτλο «Τα κλουβιά της ντροπής - Τυφλό κορίτσι 10 χρόνια σε κλουβί», το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος» δίνει ο Τομέας τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας.
«Η σημερινή κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι αποτέλεσμα μίας συστηματικής επιστημονικής προσπάθειας, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται», σημειώνει ο τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Υπάρχει ένα κορίτσι που ζει από τα 7 του χρόνια σε ένα κλουβί. Είναι τυφλή και φέτος τον Αύγουστο έκλεισε τα 18 της χρόνια», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «τουλάχιστον 10 άτομα βρήκαμε με σύνδρομο Down που δεν περπατούν, ενώ το σύνδρομο αυτό από μόνο του δεν είναι βιολογικά λόγος για να μην περπατάει κανείς. Δεν περπατούσαν γιατί ήταν συνεχώς καθηλωμένοι ή σε κλουβιά».
Το «Έθνος» παρουσιάζει και φωτογραφίες, γράφοντας ότι «σήμερα, εν έτει 2018, υπάρχουν ακόμα πέντε άνθρωποι που ζουν στα κλουβιά της ντροπής – τα ίδια κλουβιά που παρουσίαζε πριν από λίγα χρόνια σε ρεπορτάζ του ως και το BBC, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Αλλά το μείζον πρόβλημα, όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, δεν είναι πια αυτό, αλλά ότι εξαιτίας της γνωστής ελληνικής αδράνειας υπάρχει περίπτωση το 2019 να επιστρέψουν στα κλουβιά και οι 30 που κατάφεραν να ελευθερωθούν!».
Η απάντηση στο δημοσίευμα
«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2015, παρέλαβε το Παράρτημα Προστασίας ΑμεΑ στα Λεχαινά, μία δομή με άτομα με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες, η οποία έχει εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το "κολαστήριο των Λεχαινών". Ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια από τις αρχές του 2016, το υπουργείο δια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς καθήλωσης», αναφέρει ο Τομέας τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα επίσης, με την ανακοίνωση, «δυόμιση χρόνια μετά, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Για τους υπόλοιπους έξι, η επιστημονική ομάδα πρότεινε, στις 8/11/2018, τη δημιουργία ειδικών χώρων (soft room). Η πρόταση υιοθετήθηκε άμεσα, στις 15/11/2018, από το ΔΣ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι, λόγω των βαρύτατων αναπηριών τους, η επίσπευση της διαδικασίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παράλληλα, το υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση τη δεύτερη φάση του προγράμματος, εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Μέσω του προγράμματος, υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενούμενων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ανάλογες δομές και προβλέπουμε την εκπαίδευση του προσωπικού, για να συνοδεύσει τα άτομα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση».
«Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, παρουσιάζουν μία οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν, όμως, τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.